Betmen proslavio osamdeseti rođendan

Osamdeset godina kasnije, Betmen i dalje funkcioniše, i dalje se željno iščekuje svaki novi strip, i svaki novi film o njemu. Betmen je jedan od rijetkih superheroja koji imaju osjećaj ”stvarnosti”, i to je njegov najveći adut, piše stripblog.

Betmen predstavlja vrhunac ljudskog rada na sebi, snage uma i čvrstine volje. U njegovim sposobnostima nema ničeg natprirodnog. On je postavljen kao čovjek sa moćima koje svima nama izgledaju nadohvat ruke, piše stripblog.

Oni koji su blisko radili na Betmenu su imali različite komentare o značenju i važnosti Mračnog Viteza. Bivša predsjednica i glavni urednik DC Comics, Dženet Kan je napisala:

“Betmen je običan smrtnik koji je od sebe napravio superheroja. Kroz disciplinu, predanost i odlučnost postao je najbolji. Uvijek sam mislila da to znači da i ja mogu da budem sve što poželim da budem”.

Koncept rada na sebi je u velikoj mjeri utemeljen u Betmenovoj mitologiji.

“Betmen je najstvarniji od velikih superheroja. On nije dobio svoje moći tako što ga je udarila munja, nije se kupao u hemikalijama, niti se rodio na drugoj planeti, ne vodi porijeklo od vanzemaljaca ili bogova, već ih je dobio na starinski način – tako što ih je zaradio. Za sve sposobnosti koje ima, debelo se oznojio”, objašnjava pisac i urednik Denis O’Nil.

Svako od nas ko je ikad čitao Betmena, mora u jednom momentu bar da poželi da se posveti sebi onako kako to radi Betmen. Da se bolje odnosimo prema svome tijelu, kada vidimo kako funkcioniše Betmenovo, da radimo više kroz upijanje njegove radne etike, kao i da radimo što je pametnije moguće.

Jedna od najzanimljivijih stvari u vezi sa Betmenom je spektar njegovih vještina. On je dobar u mnogim stvarima, jer su mu u njegovoj misiji mnoge stvari neophodne. Ovim nam jasno šalje poruku da ne treba da prihvatamo ograničenja, i da stičemo sposobnosti u raznim domenima. Betmen je važan jer podstiče da spoznajemo sopstvene potencijale.

Iako izmišljen, Betmen je portret nekoga ko je postao heroj od svog rada, predanosti i discipline. Pored stripova, filmova, animiranih serija, akcionih figurica i kostima, Betmen je daleko više. On je uvjerenje da možemo biti ono što želimo, i pokazuje nam načine kako to da postignemo. Čitajući stripove, ili gledajući filmove podižemo granicu sopstvenih očekivanja od sebe. Motivacija koju širi čini ga najistinitijim izmišljenim likom ikad.

Svi mi možemo preći granicu sopstvenih očekivanja. Dovoljno je samo da nađemo taj dio Betmena u sebi i da ga iskoristimo.

Izvor: Cdm