Madona stigla u Izrael, nastupa u finalu Evrovizije u subotu

Pop ikona Madona stigla je u Izrael u noći između utorka i srijede pred planirani nastup u subotu, u finalu takmičenja za pjesmu Evrovizije.

Pjevačica je odbacila pozive propalestinskih aktivista da bojkotuje takmičenje koje traje od 14. do 18. maja, ali još nije potpisala zvaničan ugovor o nastupu na bini u kongresnom centru Expo Tel Aviv, navode izraelski mediji.

Da ugovor još nije potpisan potvrdio je i izraelski javni servis Kan.

Ipak, Madona je počela probe pred nastup, a na Instagramu je objavila nekoliko kratkih snimaka i fanovima obećala posebno iskustvo.

Ona je doputovala na međunarodni aerodrom Ben Gurion u privatnom avionu, noseći šešir širokog oboda koji je spriječio paparace da joj vide lice.

Odsjela je u Hotelu Dan u Tel Avivu gdje se navodno sa pratnjom smjestila na čitavom petom spratu.

U utorak je Madona rekla da je odlučna da nastupi u finalu Eurosonga uprkos pozivu na bojkot jer se takmičenje održava u Izraelu.

Madonini producenti su u aprilu najavili da će ona pjevati u finalnom dijelu nadmetanja čiji je domaćin Tel Aviv zahvaljujući pobjedi izraelske pjevačice Nete Barzilai u Lisabonu prošle godine.

Učešće Madone pokrenulo je talas protesta međunarodnog pokreta za bojkot, prestanak investiranja i sankcije protiv Izraela koji godinama vrši pritisak na investitore i umjetnike da se klone te zemlje zbog njenog odnosa prema Palestincima.

Legendarna 60-ogodišnja pjevačica poznata po hitovima iz 1980-tih i 1990-tih godina poput “Material Girl” i “Like A Virgin” je najavila da nikada neće prestati da se bavi muzikom da bi udovoljila nečijem političkom planu, niti će prestati da govori protiv kršenja ljudskih prava bez obzira gdje u svijetu se dešavaju.

Kanadsko-izraelski filantrop Silvan Adams navodno finansira veliki dio cijene Madoninog nastupa od 1,3 miliona dolara i ona je doputovala u njegovom avionu.

Za četvrtak je zakazano drugo polufinale nakon što je juče održano prvo.

Izrael je bio domaćin pjesme Evrovizije dva puta u Jerusalimu 1979. i 1999. godine, a ukupno je pobijedio četiri puta.

Izvršni supervizor Evrovizije Jon Ola Sand označio je kao malo čudnu situaciju u kojoj ugovor o nastupu Madone još nije bio potpisan.

Izvor: Cdm