Who See: Priroda hip hop kulture je kritički stav

Popularni crnogorski hip-hop duo, klapa Who See nastupiće u Kotoru na otvaranju XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike. Duo, koga čine Dejan Dedović i Mario Đorđević, poznati i kao Dedduh i Noyz, sa Festivalskim orkestrom KotorArta premijerno će izvesti kompoziciju “Kotor 1979” Ivana Marovića, nastalu kao porudžbina Festivala povodom obilježavanja 40 godina od strahovitog zemljotresa koji je zadesio Crnu Goru. Na koncertu će premijerno biti izvedena još jedna porudžbina KotorArta, kompozicija “Pogledi” za tri soprana, gudački orkestar i elektroniku crnogorske kompozitorke Nine Perović.

“Ovo je bio veoma izazovan zadatak, obilježiti 40 godina od nikad zaboravljenog haosa koji je zadesio ne samo naš grad. Stradali su ljudi, imovina, kultura… niko se sa osmijehom ne prisjeća tih dana”, kažu momci iz grupe.

Tekstovi vaših pjesama su vrlo šaljivi, ali istovremeno i angažovani, aktuelni, sa osvrtom na političko i ekonomsko stanje u Crnoj Gori. Tematika kompozicije “Kotor 1979”, evociranje tragičnog događaja, je potpuno drugačija. Kako je tekao proces pisanja teksta i da li se razlikovao od Vašeg uobičajenog rada?

“Priroda hip hop kulture je kritički stav. Za mene je normalno da reper skreće pažnju na deformitete. Što se tiče same pjesme koja je vezana za Festival KotorArt i obilježavanje 40 godina od zemljotresa, na njoj smo radili sa dodatom emocijom i vjerujem da će se to osjetiti kod publike prilikom izvođenja. Kad je već emocija u pitanju, gledali smo da otvorimo više očiju nego što ih prirodno imamo, kako ne bismo rekli nešto što bi bilo netačni ili uveličano. Htjeli smo da bude baš kako je i bilo. Čitali smo o zemljotresu iz 1979. godine, gledali dokumentarce, slušali šta su nesrećni ljudi imali da kažu… Iz svega toga proizišao je tekst nas dvojice em-sijeva, a kritici ostavljamo da sudi i da posljednju riječ”.

Da li ste ranije pisali pjesme po porudžbini?

“I ranije smo pisali tekst na zadatu temu, ali je to uvijek bilo nešto komercijalno. Recimo, za potrebe neke kampanje, ali, svakako, ne političke”.

Izvor: Cdm