Robert de Niro otvara filmski studio

Drugi pokušaj glumca Roberta de Nira da u Njujorku otvori veliki filmski studio za sada teče glatko, piše Njujork Tajms.

Zajedno sa sinom Rafaelom i još nekoliko investitora kupio je zemljište u četvrti Kvins gdje bi na 19. aveniji trebalo da nikne Wildflower Studios, prenosi Hina.

Dosad je zemljište bilo u vlasništvu poznatog američko-njemačkog proizvođača klavira Steinway & Sons, koji je tamo imao skladište.

Izgradnja studija događa se u vrijeme kada filmske kompanije hrle u Veliku jabuku zbog povoljnih kredita koje nudi država, a na kojima se može uštedjeti i do 30 odsto troškova proizvodnje. Prošle godine su u gradu snimljena 332 filma, što je više nego dvostruko u odnosu na 1980.

Kompanije poput Steiner Studios povećale su posao u gradu. Silvercup Studios je otvorio dva nova studija u Bronksu, a Netflix je u aprilu objavio da na Manhetnu otvara korporativnu kancelariju i proizvodni prostor u Bruklinu.

Ali čini se da je De Niro oduvijek želio da dovede film u Njujork. Prvi je put to učinio prije dvadeset godina kad se udružio s danas omraženim producentom i filmskim mogulom Harvijem Vajnštajnom.

Ali nakon što su 1999. dobili zeleno svijetlo od tadašnjeg gradonačelnika Rudija Đulijanija, gradska uprava odbila je odobrenje, a projekat se izjalovio. Ovaj put glumačka legenda udružila se sa sinom Rafaelom de Nirom, brokerom u Daglasu Elimanu i filmskom producentkinjom Džejn Rozental.

Trojka je kupila zemljište od Steinwaya za 73 miliona dolara, a za projekt planira da izdvoji 425 miliona dolara. Sporazum bi trebao da bude zaključen do kraja godine.

Robert de Niro je prošle godine proslavio 75. rođendan, a u bogatoj filmskoj karijeri ostvario je više od 80 filmskih uloga. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad, među kojima su i dva Oskara.

Izvor: Cdm