Filmovi se danas rade bez dovoljno ljubavi

Akademik Dušan Kovačević, koji je uručio nagradu “Aleksandar Lifka” hrvatskom režiseru Rajku Grliću, istakao je da je on jedan od onih ljudi koji o bivšoj zemlji govore onako kako je bilo.

“On je mnogo radio s ljudima iz Jugoslavije, koja se više ne pominje često. Danas je taj pojam zamijenjen riječju region. Rajko je s filmom “Ustav Republike Hrvatske” začeo veliku i ozbiljnu političku priču o životu na prostoru bivše Jugoslavije i jedan je od rijetkih koji se ne stidi da govori da je i jugoslovenski reditelj. Svi su postali nacionalni reditelji, a svi smo mi živjeli u zemlji u kojoj su napravljeni filmovi za koje danas govorimo da su izuzetno dobri”, istakao je Kovačević.

O drugom laureatu nagrade “Aleksandar Lifka” Miljenu Kreki Kljakoviću, Kovačević kaže da je zaista svjetski scenograf.

“Imao sam sreće da s njim radim “Podzemlje” i znam ga odlično, sjajan je. Sada će raditi jedan veliki američki film”, otkrio je Kovačević medijima.

On je istakao i da su se nekada filmovi drugačije radili nego danas, s više entuzijazma.

“Para je uvijek nedostajalo, ja tome svjedočim s početka sedamdesetih, a bilo je isto i prije toga, ali bilo je dovoljno ljubavi i entuzijazma i želje da se napravi dobar film. To danas nedostaje našem filmu. Kada pogledate naše kultne filmove, vidite generaciju glumaca koja je kao ona u američkim klasičnim filmovima, izuzetno dobra. Krajem septembra ili početkom oktobra, poslije dugo vremena, počinjem da snimam novi film”, zaključio je Kovačević.

Izvor: Cdm