Ideja o identitetu korijen je svih velikih problema u svijetu

Bob Geldof, irski muzičar i poznati svjetski humanitarac, izjavio je na pres-konferenciji na Nišvilu da je zajednički moguće riješiti problem siromaštva, koji sa sobom nosi i druge probleme, između ostalih, problem identiteta.

”A ideja o identitetu korijen je svih velikih problema u svijetu”, rekao je novinarima u Nišu Geldof, koji je 1985. na stadionu Vembliu Londonu organizovao čuveni koncert ”Live aid” za gladne u Etiopiji.

Geldof je rekao da je nekad rokenrol bio izvor ideja, centralna kičma kulture, a da su danas to pametni telefoni.

”U moje vrijeme to je bio rokenrol, imao sam 12 godina, slušao elementarne izvođače, među kojima i Dilana, koji su govorili o promjenama. I mi smo počeli da mijenjamo stvari”, rekao je Geldof na konferenciji za novinare, a prenosi Blic.

Upitan o mogućnosti fuzije irske muzike i džeza Geldof je rekao da je irska muzika ”vrlo stara i elegantna, a džez je čak i u svojoj najprimitivnijoj formi vrlo elegantan”’.

Kazao je da je više volio bluz nego džez i da je s 15 godina svirao u Dablinu s Džonom Li Hukerom.

”I dalje sviram s Bumtaun retsima, upravo smo prošle nedjelje završili novi album, ali dio mene želi da radi nešto više interno, tako da solo bend sa kojim sviram od 1996. godine zadovoljava taj interni dio mene. Oni su nevjerovatna grupa muzičara i svirali su s mnoštvom muziča koji su nastupali na Nišvilu ranije”, naveo je Geldof.

Istakao je još da je jedina osoba koja je uspjela da spoji irsku muziku s džezom Van Morison, s kojim su, dodao je, svirali svi njegovi muzičari.

Izvor: Cdm