Snima se dokumentarac o Novim fosilima(video)

Pop grupa Novi fosili ove godine proslavlja pet decenija rada. „Ja sam za ples“, „Za dobra stara vremena“, „E moj Saša”, samo su neki od velikih hitova koji su ostali da se slušaju i danas. Članovi sastava kažu svoju dugovječnost pripisuju kvalitetu tekstova i muzike, i brojnim nastupima širom svijeta.

Sanja Doležal, pjevačicu u Novim fosilima, još je nazivaju i „pozitivna energija“ jer plijeni pažnju od kada se pojavila na sceni kada je imala samo 16 godina. Bila je i ostala prvi glas neprolaznih hitova.

 “Danas kada razmišljam o tom razdoblju svoga života, pamtim samo lijepe trenutke. Putovanja, brojne koncerte, zabave. Radili smo mnogo, održali više od 300 koncerata godišnje, znalo je biti teško i naporno, ali bila sam mlada i nije mi to smetalo. Učila sam mnogo o životu, o muzici, upoznala predivne ljude i proputovala zemlje u kojima, vjerovatno, ne bih nikada bila”, kaže Sanja.

Novi fosili slaviće pet decenija rada bez njihovog kompozitora Rajka Dujmića koji je ranije ove godine bio glavna tema medija širom bivše Jugoslavije zbog nasilja u porodici.

“Nažalost, Rajko zbog svojih problema i bolesti, neće biti s nama. Jednostavno nije više bio u stanju da odrađuje svoje profesionalne obaveze. Žao nam je i voljeli bismo da nije tako. Ipak, na koncertima će biti prisutan kroz pjesme i kroz dokumentarni film koji radimo. On je autor muzike većine hitova i kao takav zaslužio je svo naše poštovanje”, otkriva Sanja.

Brojni su hitovi izašli pod markicom Novih Fosila, ali jedna pjesma se naročito izdvaja „Ja sam za ples“.

“Nekoliko godina pokušavali smo na takmičenju za pjesmu Evrope poslati dobru pjesmu. Stevo Cvikić je došao s tekstom pjesme „Ja sam za ples“, Rajko je napisao muziku. Odmah smo vidjeli da pjesma ima veselje i zarazni ritam koji bi se mogao svidjeti publici i žiriju. Tako je i bilo. Pobijedili smo na Jugoviziji i osvojili 4. mjesto u Evropi. Znam da se pjesma slušala u Njemačkoj i Skandinaviji, a nakon Evrovizije otvorila su nam se neka nova mjesta u Evropi gdje smo gostovali”, sjeća se pjevačica i TV lice.

“Već dugo godina televizija je moj prioritet. Radila sam u mnogo emisija i projekata, a još ih je mnogo ispred mene i u mojoj glavi. Ideja mi nikad ne nedostaje”, kaže Sanja.

Izvor: Cdm