Crnogorski filmovi na 40. Međunarodnom filmskom festivalu Manaki Brothers

Programski segment Zemlja u fokusu: Crna Gora dio je ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala “Manaki Brothers”, u okviru kog programa će se naći crnogorski filmovi: “Igla ispod praga” reditelja Ivana Marinovića, “Granice, kiše” čiju režiju potpisuju Vlastimir Sudar i Nikola Mijović, “Iskra” reditelja Gojka Berkuljana i “Lijenština” Alekse Stefana Radunovića.

Pored Crne Gore, zemlja u fokusu je i Gruzija, koja će u okviru ovog programskog segmenta publici festivala prikazati četiri filma gruzijskih autora.

Međunarodni filmski festival “Manaki Brothers” je prvi i najstariji filmski festival u Sjevernoj Makedoniji, koji ove godine bilježi svoje 40. izdanje. Festival je osnovan 1979. godine od strane Udruženja filmskih radnika Makedonije, a danas se organizuje uz podršku grada Bitolja i Kinoteke Sjeverne Makedonije i ima za cilj da istakne rad sektora kamere na filmu.

U okviru programskog segmenta European Cinema Perspectives biće prikazan i film “Ti imaš noć” crnogorskog reditelja Ivana Salatića, a u okviru ove selekcije naći će se još šesnaest evropskih filmskih ostvarenja koja su u posljednih godinu dana bila zapažena na eminentnim evropskim i svjetskim filmskim festivalima.

U okviru studentskog programa, na festivalu će biti prikazani i filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Program ovogodišnjeg jubilarnog izdanja “Manaki Brothers” festivala uključuje takmičarsku selekciju u nekoliko kategorija, selekciju dokumentarnog filma, kratkometražnog filma, specijalne projekcije, studentski program, program za djecu, radionice, networking sastanke, pitching sesije i slično.

Festival se organizuje od 14. do 21. septembra u Bitolju, rodnom mjestu braće Janakija i Miltona Manakija, filmskih autora koji su u Avdeli 1905. godine snimili prve filmove na prostoru tadašnjeg Balkana.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Sjeverne Makedonije i predsjednika, a nagrade koje se dodjeljuju nose naziv “Camera 300”.

Izvor: Cdm