Kreator serije Sopranovi: Stvorio sam ih jer mi je bila potrebna terapija

Tvorac serije “Sopranovi”, Dejvid Čejs, kaže da je ovu televizijsku seriju, koja je donijela preokret u industriji, napisao jer mu je bio potreban psihijatar, piše Gardijan.

Ove godine je tačno 20 godina od snimanja serije, a ako se osjećate staro, “zamislite kako se ja osećam”, kaže Čejs (74). “Sopranovi” su proglašeni najboljom televizijskom serijom 21. vijeka u izboru Gardijana.

Čejs kaže da je odnos Tonija sa svojom toksičnom majkom Livijom zasnovao na sopstvenom primjeru i odnosu sa svojom majkom. On dodaje da je i “burnout” sindrom koji pogađa Tonija Soprana takođe pisan iz ličnog iskustva. Čejs je ubijeđen da je jedan od razloga uspjeha serije harizma glavnog glumca Džejmsa Gandolfinija, rekavši da je on pravi “magnet”.

“Njegovi problemi su naši problemi”.

Dok je radio na priči, njegov agent mu je skrenuo pažnju da ne pravi “mafijašku komediju”, pa je odustao od toga, ali mu je ponuđeno da radi TV verziju “Kuma”. Čejs je to odbio “jer je to urađeno”, ali je nastavio da razmišlja o sopstvenoj mafijaškoj priči.

“Razmišljao sam, ne o ‘Kumu’, već o momku koji ide na terapiju. Možda ću to probati”.

On kaže da mu je terapija pomogla da ostane u braku sa suprugom Denis Keli sa kojom je oženjen skoro 50 gdina. “Spasila mi je život”. On kaže da je prvi put otišao kod terapeuta u 31 godini, nakon što je sestra njegove supruge, njegova svastika, preminula od aneurizme. On se prisjeća da je po povratku sa sahrane govorio samo o tome koliko je njegova majka grozna. Kada je majci saopštio da je njegova svastika preminula, ona je samo konstatovla: “Vidiš Dejvide, bila je previše pametna”.

“Moja supruga je izgubila sestru, a ja sam samo mogao da pričam o svojim roditeljima i problemima koji su mi stvarali. Bio sam potpuno sebičan. Žena mi je tada rekla: ‘Potrebna ti je pomoć’.” Čejs dodaje da je godinama išao na terapiju i da mu je ona pomogla.

Izvor: Cdm