Kako su nastajala imena popularnih grupa bivše Jugoslavije: Čarobnjaci, Jagode, Jabuke, Čorbe, Pivo, Piloti, Majke

Kada su u pitanju bendovi bitno je, čini se, da su nazivi pamtljiviji, no takvi su u većini primjera nakaradni, glupi, neobični i smiješni. Istina ima i onih i logičnog imena. U bivšoj državi, pa i sada u regionu nisu samo opstali iz navedenog razloga, nego prvenstveno zbog dobre svirke i kvalitetne karijere. A kako su to oni davali nazive i po čemu svojim grupama..

„Bijelo dugme“ je, recimo, prvo nosilo naziv „Jutro“ koje mu je dao Arnautalić. Sa svojim odlaskom iz benda dao je i zabranu korišćenja naziva pa je Dragan Stefanović kumovao novim imenom „Bijelo dugme“, nazivom izvučenim iz pjesme.

„Parni valjak“ je dobio naziv iz teksta hita „ja sam parni valjak, pazi da te ne povalim“, a oni tvrde da je riječ o nazivu koji je trebao da bude tvrd, čvrst kao što je u to vrijeme bila „Teška industrija“ ili „Buldožer“ koji je pokupio naziv iz pjesme koja kaže „voljeti nekog pa makar i buldožer“.

Legendarni Edin Dino Dervišhalidović se i danas izdvaja od svih pa je svoj pseudonim spojio sa svojim nadimkom i čarobnjakom Merlinom što je ostao do danas. Nešto slično je učinio i Hajrudin Varešanović koji je uz svoj nadimak Hari grupu nazvao Hari Mata Hari.

Neki su svoje nazive davali po jelima poput „Riblje čorbe“ koja se trebala prvo zvati „Bora i ratnici“, no nabrajajući imena Bora je ispred sebe imao predjelo riblju čorbu i u trenu je odlučio da zadrži taj naziv.

Tu su i „Divlje jagode“ za koje se Lipovača opredijelio želeći da bude nešto neobično, voćka ali kontra od nje. Za vrstu voća opredijelili su se i članovi „Crvene jabuke“ koja je simbol ljubavi. Zijo Rizvanbegović spojio je svom bendu simbol Dana zaljubljenih – Valentino.

„Pekinška patka“ nastala je iz čiste zezancije članova benda. Stari makedonski običaj je da se gosti na kućnom pragu dočekuju sa hljebom i solju, otuda je i potekao naziv grupe „Leb i sol“.

Članovi benda „Hladno pivo“ su bili počašćeni hladnim pivom pa je neko od njih kazao „ima li nešto jače od hladnog piva“. A onda su se sjetili grupe „Majke“ koji su uzeli naziv iz muzičarske stereotipije „dobri kao majke“ pa su tako i zadržali naziv „Hladno pivo“.

„Prljavo kazalište“ je uzelo naziv iz stripa Alan Ford a naziv grupe „Azra“ nastao je iz stiha Hejneove pjesme Azra ili ako bismo bliže pojasnili pjesme „Kraj tanana šadrvana“ u kom stihu se kaže „ja se zovem El Muhamed iz plemena starih Azra“.

S druge strane „Atomsko sklonište“ je imalo svoj prvi naziv „Jovo nanovo“ a onda su konsultovali Brunu Langera kome je taj nazov zvučao neozbiljno pa je pokupio iz jedne pozorišne predstave pomen na atomsko sklonište.

Grupa „Colonija“ je izvučena iz priče o istoriji Vinkovaca koji su nekada bili kolonija Marka Aurelija, bili su samo u dvojbi da li da se bend zove Aurelija ili Colonija.

U prvi mah naziv „Električni orgazam“ zvučao je prečudno u doba svog nastanka. No, oni su pojasnili da su pokušavali naći naziv upečatljiv i neobičan. Sjedili su u kafani „Mornar“ i onda je Srđan Gojković u šali pomenuo „zagorjele mornare“ i onda se nastavila priča do one kakva je i nastala.

U kafani je nastao i naziv grupe „Galija“. Zapravo, oni su dali naziv po svom umjetničko boemskom okupljalištu kafani Galija. Nakon naziva „Titl“ grupa „Bulevar“ je odabrala naziv benda po Bulevaru revolucije gdje su sjedjeli u kafani.

Kiki Lesendrić je žarko želio da postane pilot jer je njegov kolega puno pričao o svom ocu pilotu pa su stoga i odabrali neke pilotske uniforme i otuda naziv grupe „Piloti“.

„Film“ je zvučao nekako medijski za razliku od prvobitnog naziva „Šporko šalaporko“ a onda je Jura Stublić kazao „vrtjećemo slova pa na kojem se zaustavimo“. Izašlo je slovo F pa su se opredijelili za „Film“. Grupa Zana i Ksenija nastale su po vlastitim imenima pjevačica.

Interesantan podatak je da su u staroj Jugoslaviji većina lidera bendova bili djeca oficira kao što su Štulić, Bregović, Bajaga, Belea… pa su sa sobom i nosili taj neki liderski gard što su kasnije i postali.

Izvor: Cdm