Počelo snimanje serije Gospodar prstenova

Novi Zeland, koji je već dobro zaradio filmovima o Hobitima, ponovo će biti filmski set, ovaj put za televizijsku seriju, potvrdio je Studio Amazon, naznačivši da bi to mogao biti dosad najskuplji projekat iz ekranizacije sage o “Gospodaru prstenova”.

Amazon je prije dvije godine otkupio prava za snimanje tv serije prema književnom klasiku J. R.R. Tolkina.

Tri filma iz sage o Gospodaru prstenova, koje je početkom 2000-ih snimio na Novom Zelandu režiser Peter Džekson, zaradila su gotovo tri milijarde dolara i okitila se brojnim Oskarima.

“Kada smo tražili lokaciju koja bi mogla oživjeti ljepotu Drugog doba Međuzemlja, znali smo da moramo pronaći nešto veličanstveno, s netaknutim obalama, šumama i planinama, a da su nam istovremeno zagarantovani prvorazedni filmski setovi i studija te visoko kvalifikovani i iskusni filmski radnici”, kazali su producenti J.D. Pejn i Patrik Mekej.

Produkcija će početi u Oklandu, najvećem gradu Novog Zelanda, idućih mjeseci, kazali su.

“To je fantastična vijest za filmski sektor Novog Zelanda i našu ekonomiju”, rekao je novozelandski ministar za ekonomski razvoj.

Filmovi o Hobitima snimljeni na Novom Zelandu doprinijeli su turističkoj atraktivnosti i od tada je državu posjetilo više miliona ljudi.

Novi Zeland je Međuzemlje ugradio u svoj kulurni identitet pa modeli zmajeva i čarobnjaka dočekuju turiste već na aerodromu u Velingtonu.

Izvor: Cdm