Hus: Džoni Štulić nije bio dovoljno dobar za Parni valjak(video)

Legendarni roker i pjesnik Branimir Džoni Štulić na početku muzičke karijere kratko je svirao sa Parnim valjkom. Saradnja sa Huseinom Hasanefendićem-Husom i ekipom nije potrajala jer, kako Kaže Hus, Džoni nije bio dovoljno dobar za bend.

“Jednostavno nije bio svirački dovoljno dobar da bi svirao sa nama i nije bio srećan sa ulogom “jednog od”. Htio je da bude lider. I to je legitimno. Tako da ta kombinacija nije zaživjela, ali mi smo snimili njegove ‘Jablana’ (na albumu ‘Gradske priče’ 1979) i ‘Kad Miki kaže da se boji’ (na ‘Vrućim igrama’ 1980). Meni su to sjajne pjesme. Zaista sam mislio da treba skrenuti pažnju na čovjeka”, kaže Hus.

Ističe da je Štulić na njega ostavio “veliki uticaj u smislu leksike”, jer je nakon početna dva albuma Valjka osjetio potrebu da promijeni način pisanja pjesama, odnosno teme i poruke u stihovima.

Prethodno, služeći vojsku u Gospiću na samom kraju sedamdesetih Hus je prisustvovao jednoj svirci rane postave grupe Azra, u kojoj je pevao Jura Stublić dok je Džoni samo svirao gitaru.

“Sjećam se tog koncerta. Džoni nesrećan bulji u pod i svira gitaru, a Jura je centar pažnje. Naravno da je to puklo. Jura je sa tom ekipom napravio Film i krenuo u priču koja se zna, a Džoni je ostao sam na cesti. I tu neko vrijeme se mi družimo nakon vojske. On ti je već tada imao valjda 50 pjesama koje su se kasnije pojavljivale na albumu u kojekakvim varijantama. U to vrijeme je skoro svaka bila neki lagani polusevdah”, sjeća se Hus.

Hus i Džoni sarađivali su i u Azri. Hus je producirao i svirao gitaru na legendarnom prvom singlu “Balkan/A šta da radim?”, objavljenom u oktobru 1979. godine, na kome je i basista bio Valjkov Zlatko Miksić Fuma. Hus je producirao i EP “Lijepe žene prolaze kroz grad” (1980), ali je zbog boravka na turneji sa Valjkom propustio rad na debi albumu “Azra” (1980), autorskom remek djelu ozloglašenom po tanko produciranom zvuku.

“Drago Mlinarec je radio album i to nije srećna priča, jer nije on mogao kontrolisati Džonija. Kad je album izašao svi su pljuvali produkciju. Međutim Mlinarec nije imao nikakvu kontrolu, nego je Džoni preuzeo komandu, ali kad je krenula loša produkcija, onda se ogradio. Mlinarec nije mogao s njim. Džoni je diktirao. Sa mnom ne bi mogao tako jer smo bili u prevelikom klinču. Kad smo radili njegove pjesme bilo je po mom: ‘Tako to treba i tako će to biti”, naglašava Hus.

Izvor: Cdm