Poznati filmski skauti obilaze Crnu Goru

Prethodne sedmice je ekipa iskusnih britanskih skauta za lokacije obilazila Crnu Goru, uključujući Boku Kotorsku i Herceg Novi, a povod je predstavljanje naše zemlje na sajmu filmskih lokacija FOCUS, koji će početkom decembra biti održan u Londonu.

Boravak pet skauta iz Velike Britanije i urednice portala thelocationguide.com organizovali su u saradnji Filmski centar Crne Gore i organizacija FOCUS iz Londona, a skauti su odabrani po veoma strogim kriterijumima. Filmski profesionalci koji su bili angažovani na nekim od najvećih svjetskih produkcija, obišli su i lokacije u Novom i Boki, rekao je direktor Filmskog centra Sehad Čekić.

“To su ljudi koji su radili na najvećim mogućim produkcijama, od Marvelovih blokbastera, preko filmova poput “Mission impossible” i “James Bond”. Oni su proveli pet dana u našoj zemlji i obišli su veliki dio Crne Gore. Krenuli su iz Tivta, bili su u Herceg Novom, na Luštici, po cijeloj Boki Kotorskoj, dalje prema Ulcinju, kao i na sjeveru Crne Gore i planinama, tako da su stekli dobar utisak o onome što Crna Gora može da ponudi kada je riječ o lokacijama”.

Osim ljepote i atraktivnosti lokacija, za dalji razvoj Crne Gore kao filmske destinacije, veoma su bitni i uslovi koji prate snimanje.

“Sa druge strane, oni su se raspitivali o uslovima, interesovale su ih sve one servisne informacije, naš sistem podsticajnih mjera, sve ono što mi možemo da ponudimo inostranim ekipama kada dođu u Crnu Goru. Mislim da su otišli sa izuzetno lijepim utiskom o gostoprimstvu u Crnoj Gori, o onome što mi pokušavamo da uradimo, ali prije svega zaista su bili oduševljeni lokacijama koje su vidjeli”.

Kada je riječ o profesionalnoj podršci i benefitima, Filmski centar Crne Gore je preduzeo jedan sveobuhvatan koncept, kako bi privukli najveće produkcije da snimaju u našoj zemlji.

“U ovaj proces je uključeno više javnih institucija, razvijamo potencijale, pratimo šta radi naša konkurencija i čini mi se da smo jako progresivni u tom dijelu normativnog okvira. Veliki je broj snimanja u Crnoj Gori, međutim moramo znati da se podsticajne mjere koje su u Crnoj Gori na snazi ne odnose na sve vrste snimanja. Ogroman broj snimajućih dana prethodne godine se ticao advertising-a, tu su bile i televizijske serije, i sve neke druge akcije, ali ono što mi želimo da pokušamo, i da uspijemo, je da dovedemo još veće kompanije u Crnu Goru. Za njih se polako pripremamo, a jako je bitno ovdje biti vrlo pažljiv i imati osjećaja za ono što su standardi u poslu kojim se bavimo. Želimo da u onom trenutku kada kod nas dođu najveće produkcije, da izađu iz Crne Gore sa jednom lijepom slikom, a ta lijepa slika obično je kombinacija onoga što su imali od lokacija, i sa druge strane onoga što su dobili kao profesionalnu podršku”, poručio je Čekić.

Obilazak lokacija i prateće aktivnosti organizovane su u saradnji Filmskog centra Crne Gore, organizacije The Location Guide i Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore, a podršku je pružila i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore. Sajam filmskih lokacija FOCUS, na kome će se predstaviti i Crna Gora, biće održan 3. i 4. decembra u Londonu.

Izvor: Cdm