Đoković snimio dokumentarac o životu bez mesa(video)

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković jedan je od producenata u novom dokumentarnom filmu “Oni koje mijenjaju stvari” (The Game Changers).

Pored njega, producentski tim čine režiser Džejms Kameron, bodibilder, glumac i političar Arlond Švarceneger, devetostruka NBA zvijezda Kris Pol, petostruki prvak Formule jedan Luis Hamilton i legenda akcionih filmova Džeki Čen. Film, koji je režirao Oskarovac Luis (Luj) Psihojos, govori o eksploziji ishrane zasnovane na povrću u profesionalnom sportu.

Tema dokumentarca je ishrana na bazi biljaka, bez mesa, a kako mnogi misle da je meso jedini izvor proteina, u filmu stručnjaci i vrhunski sportisti pričaju o svom iskustvu veganske ishrane koja podrazumijeva konzumiranje isključivo biljne hrane. Sportisti koji se hrane na ovakav način, proteine uzimaju isključivo iz biljaka, a takva ishrana im donosi čak 35 posto bolje rezultate u odnosu na druge sportiste, prenosi “Kurir”.

“Ovaj film je veoma inspirativan za mene kako privatno, tako i poslovno. Ponosan sam što sam dio ovog tima”, napisao je Đoković na svom Tviter profilu nakon što je izašao trejler za dokumentarni film.

Inače, Novak je često govorio o svom načinu ishrane i nailazio na kritike kako bi “trebalo da jede meso”, prvenstveno zbog činjenice da je profesionalni sportista. Ipak, on savjete nije poslušao, a njegovi rezultati na teniskom terenu su jasan znak da ovim načinom ishrane izvlači svoj maksimum.

Film prati priču bivšeg ultimat fajtera Džejmsa Vilksa, trenera specijalnih jedinica i pobjednika takmičenja “Ultimat fajter”, koji putuje svijetom kako bi otkrio tajne o mesu, proteinima i snazi. On intervjuiše poznate ličnosti iz raznih sfera života, o ishrani zasnovanoj na bazi biljaka i svim benefitima koje takav način života donosi.

Vilksovo putovanje otkriva zastarjele mitove o ishrani koja ne utiče samo na zdravlje pojedinca, već i na zdravlje čitave globalne populacije. Vilks, koji je više od 15 godina podučavao specijalne jedinice tehnikama borbe, u jednom trenutku se povrijedio. Nije mogao da podučava šest mjeseci i proveo je više od 1.000 sati proučavajući načine oporavka i ishranu, kada je naišao na studiju o rimskim gladijatorima, koji su pretežno bili vegetarijanci. Pitao se kako su takvi borci mogli da budu toliko moćni, iako im se ishrana zasnivala samo na biljkama, a onda se i sam uvjerio u sve benefite ovakve ishrane, piše “Kurir”.

Film je već u velikoj mjeri uticao na percepciju ljudi o zdravstvenim prednostima veganske ishrane, a mnogi su, nakon što su pogledali film, izjavili da prelaze na vegansku ishranu.

Izvor: Cdm