Ivana Žigon: Inspirišu me Njegoš i Desanka Maksimović

Glumačka karijera Ivane Žigon traje tri decenije, a ona ja za to vrijeme odigrala velike uloge na televiziji, filmu i u pozorištu. Suočila se sa brojnim kako profesionalnim tako i životnim izazovima, i uvijek bila pobjednik. Da to nije bilo lako, i da je s “žigom” izlazila iz mnogih svojih bitaka, ličnih i profesionalnih kriza, svjedoči i sama:

“Mene život, zaista, nije mazio. Ponosim se što još opstajem. I to ne samo fizički, već i kao stvaralac. Takvi gorostasi kao što su Njegoš ili Desanka Maksimović, koji su inspirisali moje predstave – on toliko epski, ona toliko lirska – bili su potrebni da ponudim lek ne samo publici, već sebi samoj”, rekla je umjetnica.

Ljubav je Ivanin motiv i pokretačka snaga u svemu što čuva i brani.

“Neki ljudi mi se zbog toga mnogo podsmijavaju. Ali i oni, kad dođu na naše predstave, iznenade se, zagriju. Uvide da nisam baš onakva kakvu me zamišljaju: ozbiljna i sva dramatična, već da moje predstave odišu optimizmom, smijehom, radošću. Shvate da je moj tradicionalan pristup ujedno i veoma savremen”, ističe Ivana.

Novi projekat u njenoj karijeri biće knjiga.

“Počela sam sam da pišem knjigu koja se zove “Put opstanka”. Mali eseji o kolu, guslama, fruli, petrolejki, vrapcu, šarenici, opanku, psovki i molitvi. I svim tim putevima sam prošla tražeći sebi lijek, ali i svemu što me okružuje. Glumac je izrazito socijalno biće. Ako društvo boluje, glumac i sebi i društvu traži lijeka”, otkrila je glumica, ćerka glumačkog para Stevo i Jelena Žigon.

Izvor: Cdm