Branka Šćepanović proslavlja 50 godina karijere(video)

Diva izvornih narodnih pjesama Branka Šćepanović proslavlja 50 godina karijere uz tostruki CD pjesama.

Pjevačica izvornih pjesama Crne Gore je već pet decenija na muzičkoj sceni. Prepoznatljiva je po svojim interpretacijama numera „Gledala sam s Koma plava”, „U planini glas se čuje”…

Uz Brankino ime stoje i brojne nagrade, a važi za najpopularniju pjevačicu izvorne narodne muzike Crne Gore.

“Normalno da čuvam naš melos pa pobogu pa to i jeste smisao mog muzičkog života. Sva Crna Gora je u mojim pjesmama. Dok ih pjevam puno mi je srce”, rekla je u ranijem razgovoru za CdM legendarna pjevačica.

Diva izvornog crnogorskog melosa vrlo često se sjeti prošlih vremena, pa je pričala o prošlosti i vremenu kada nije mogao bilo ko da stane za mikrofon.

“Pjevala sam u vrijeme kada nije svako mogao da pjeva kad se cijenila prava pjesma. Ne mogu da odvojim koji trenutak je bio najbolji ali ipak moram izdvojiti moj prvi nastup u crnogorskoj nošnji kada sam doživjela ovacije sa pjesmom “Gledala sam s Koma plava. To mi je i omljena pjesma, jer sam kroz nju stekla popularnost”, kaže Branka.

Muzičku školu je završila u Podgorici i nastavila da pjeva u Kulturno umjetničkom društvu “Budo Tomović” u Podgorici. Tada je pokušavala da se zaposli kao nastavnik muzike, ali bezuspješno.

U tim trenucima je i odlučila se bavi pjesmom i shvatila je da će to biti njen životni poziv. Međutim, patrijahalno društvo u kojem je odrastala nije podržavalo takvu profesiju.

“Otac mi nije dao da pjevam. Nijesam imala njegovu podršku. Protivio se svakom mom nastupu, jer je mislio da je u pitanju pjevanje koje će da završi u kafani. Bukvalno sam se krila i bježala samo da bih pjevala. A evo danas roditelji guraju svoju djecu i plaču ako ne prođu na muzičkim takmičenjima”, kaže Branka.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković