Kako je nastala čuvena pjesma Killing Me Softly(video)

Mnogima nije poznato da pjesma “Killing Me Softly” nije bila originalno napisana za Robertu Flek, već za pjevačicu Lori Liberman, koja je tad pokušavala da se probije u svijet muzike. Kad ju je Lori objavila 1972. godine, pjesma se nije pojavila na listama najslušanijih.

Primarnog naziva Killing Me Softly with His Song, pjesmu su stvorili Čarls Foks i Norman Gimbel, u saradnji sa Liberman, koja ju je pjevala na svojim turnejama, ali bez većeg uspjeha.

Međutim, kad ju je Roberta Flek slučajno čula Lorinu verziju dok je jednom prilikom putovala avionom, sve se promijenilo…

“Ime pjesme palo je kao šamar. Odmah sam počela da je pjevam i zapisujem tonove, i tu svoju verziju sam “pustila u svojoj glavi” osam do deset puta prije nego što smo sletjeli na zemlju. Odmah sam pozvala Kvinsija Džonsa i zamolila ga da me upozna sa Čarlsom Foksom. Dva dana kasnije mi je predata muzika”, prisjeća se Flek.

Godine 1972. Roberta je nastupala pred koncert Marvina Geja u Grčkom teatru. Pored pripremljenog repertoara, Marvin je bio taj koji joj je predložio da otpjeva još jednu numeru, a Roberta je improvizovala:

“Pa, imam pjesmu na kojoj radim već izvjesno vrijeme i zove se “Killing Me Softly”.

Publika je “podivljala”, a Marvin je prišao Roberti, zagrlio je i rekao:

“Dušo, nemoj da je ponovo pjevaš uživo dok je ne snimiš”.

Kad ju je objavila 1973, Robertina verzija je zauzela 1. mjesto na listama na kojima se zadržala 5 uzastopnih sedmica. Billboard ju je proglasio 3. najboljom pjesmom iste godine.

Robertina verzija pjesme je bila bolja od Lorine jer je bila “brža, i sa jačim ritmom”. U njoj postoje i elementi klasične muzike, sa kojim je Flek “eksperimentisala”.

Njen istoimeni album objavljen je iste godine.

Roberta Flek je 1973. godine dobila i Gremi nagradu za album godine, kao i za najbolje žensko izvođenje, a Gimbel i Foks za pjesmu godine.

“Killing Me Softly” je trenutno na 82. mjestu Bilbordove liste najboljih pjesama svih vremena.

U toku godina, brojna muzička imena su takođe imala uspjeh sa ovom numerom, kao što je grupa Fugees i pjevačice En Marej i Des’ree.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković