Vratio se Smak u izmijenjenom sastavu

Slobodan Stojanović Kepa, jedan od najboljih jugoslovenskih i srpskih bubnjara, objavio je sa grupom Fri spirits album “Zaveštanje” sa 16 pesama legendarne kragujevačke grupe Smak.

Originalni bubnjar i jedan od osnivača Smaka, ističe da je “Zaveštanje” rezultat njegove želje da ostavi plamen za buduće generacije, ali da u priču ne bi ušao da pored sebe nema Fri spirits. Na pitanje kako su se okupili, Kepa za Novosti kaže: 

“Poslije smrti pjevača Smaka Borisa Aranđelovića, nisam znao šta da radim. Vježbao sam, inače sam dešnjak, ali sam prešao na lijevu stranu zbog operacije kičme i ta nova ritmika sviranja na bubnju je dobro zvučala. Sreo sam gitaristu Mihaela Fafu Stojanovića, takođe iz Kragujevca, veoma muzikalnog i sa smislom za aranžiranje, i počeli smo da sviramo pomalo. Onda sam predložio da nađemo pjevača i basistu i da počnemo da radimo. Kragujevčanka Ana Popović, koja je pjevala prateće vokale Smaku, došla je na prvu probu i pitala kako će ona da pjeva kao Boris, koji je bio specifičan. Rekao sam joj da treba da pjeva sebe i tek kada se opustila, vidio se njen raskošni talenat. Našli smo divnog basistu Jovana Jovanovića iz Paraćina, jer je meni kao bubnjaru najvažniji basista. Sve se lijepo sklopilo, kako sam poželio, iz probe u probu je bivalo sve bolje, a onda smo počeli da sviramo u klubovima”.

Publika je, kaže Kepa, u prvi mah bila iznenađna. 

“A onda su prilazili i čestitali, što nam je dalo još više motiva da radimo. Svirali smo prošle godine najmanje 50 koncerata. Album “Zaveštanje” je važan kao dokument, na njemu je devet pjesama uživo, to je moje zadovoljstvo, i šest iz studija. Snimili smo i tri pjesme koje Smak nikad nije svirao uživo, a ima ih na ploči. Meni je to bila velika odgovornost, jer su pjesme Smaka same po sebi dobre. Mi smo ih rašrafili, a sve je tu. Sada nam predstoji autorski rad, onaj pravi i najodgovorniji”.

Ovako zvuče uživo:

 

Izvor: novosti.rs