Vlatko Stefanovski: Nisam ja najbrži, niti najbolji gitarista na svijetu

“Snimio sam najintimniji album do sada i vjerujem da sam uspio da se obratim svojoj publici bukvalno “na uvce”, rekao je virtouz na gitari Vlatko Stefanovski najavljujući svoj koncert 2. aprila u beogradskom Kolarcu na kojem će promovisati novi album “Mother tongue”.

Cijenjeni muzičar naglasio da je album “Mother tongue” snimio u minimalnim tehničkim uslovima, a smatra da publika danas umjesto muzike sve više sluša produkcijske trikove.

“Poslije različitih muzičkih i kreativnih iskustava u životu, saradnje sa big bendovima, rok i fjužn grupama, sa kamernim orkestrima… zaslužio sam da se na intiman način obratim svojoj publici”, rekao je Stefanovski.

Poseban kuriozitet u procesu nastajanja albuma “Mother tongue” čini vrijeme za koje je on nastao, a to su, kaže, bila samo četiri dana.

“To zvuči prozaično, ali kuvao sam taj album u svoj glavi i svojoj duši skoro 20 godina. Na neki način nikada nije bilo vrijeme za takav album…Ili nisam imao dobru gitaru, ili nisam bi u formi, zadovoljan kako sviram, ili sam čekao da sazri neka tema koju sam planirao da snimim”, dodao je on.

Kaže da nije mali izazov da se pojavi gitarista sam pred publikom, a posebno pred mikrofonom u muzičkom studiju.

“Kada uključiš dugme za snimanje zvuka, odmah se prebaciš u drugačiju mentalnu disciplinu. To crveno REC uvijek opominje da morate da svirate najbolje što umijete. Temu ‘Bistra voda’ odsvirao sam i snimio iz prvog pokušaja. Jednostavno znao sam da je ok”, kazao je Stefanovski.

Nekadašnji gitarista legendarne grupe “Leb i Sol” kaže da je virtuoznost ponovljiva i da zato ne voli kada tim epitetom časte njegovo sviranje.

“Nisam ja najbrži, niti najbolji gitarista na svijetu, ali se borim da iz svog instrumenta izvučem magiju, a kod publike proizvedem neku vrstu hipnoze. Naravno u domenu umjetničkog standarda, a ne u domenu psihijatrijskih okvira. Ko hipnotiše publiku ima blagoslov muzičkih bogova. Zato uporno vježbam i tražim nova rješenja u muzici”, kazao je Stefanovski.

Svoj koncert 2. aprila u Kolarcu Stefanovski, kako kaže, sprema u posebnoj mjeri jer je svjestan da je to jedna od najakustičnijih dvorana u regionu.

“Biće to svečanost i za mene i za publiku. Dio te svečanosti biće i akustika Kolarca. To je izvanredna drvena dvorana koja je u istoj ravni sa poznatim svjetskim drvenim dvoranama, poput onih u Beču, Lajpcigu, Londonu…Drvo je čudo i nije slučajno da sviram drveni instrument. Drvo je nekada bilo živo, ali ono produžava svoj život kroz inkarnaciju u gitaru ili neki drugi instrument… Klavir na primjer ili gudački instrumenti. Ako se spoje kvalitet drveta mog instrumenta sa drvetom od kojeg je građena dvorana onda publici stvarno slijedi muzička svečanost”, kazao je Stefanovski, prenosi Gloria.

O nagađanjima oko ponovnog okupljanja legendarnog fjužn rok benda “Leb i sol ” Stefanovski nije želio mnogo da priča.

“Moj sin Jan ima 17 godina, svira bubnjeve i sve više se interesuje kako smo snimali te fantastične albume sa etiketom ‘Leb i sol’. Stalno me zapitkuje kako smo snimili neku pjesmu…Svim članovima grupe ‘Leb i sol’ želim dobro zdravlje i to je otprilike sve. U mojim planovima nema ponovnog okupljanja grupe”, kazao je Stefanovski.

Izvor: CdM