Ema Votson donirala milion funti za žrtve seksualnog zlostavljanja

Zvijezda filmova o čarobnjaku Hariju Poteru, Ema Votson, donirala je milion funti za novu kampanju namijenjenu pomoći žrtvama seksualnog zlostavljanja. 

Njena donacija podudarila se sa otvorenim pismom koje je potpisala zajedno sa gotovo 200 britanskih i irskih umjetnica koje su pozvale na sprečavanje seksualnog uznemiravanja na poslu, prenosi BBC.

Među glumicama koje su potpisale pismo objavljeno u listu Obzerver su Ema Tomson, Kira Najtli i Ema Votson. 

Žene koje budu prisustvovale večerašnjoj dodjeli britanskih filmskih nagrada BAFTA u Londonu rekle su da će nositi crno na ceremoniji u znak solidarnosti sa pokretom iz Holivuda “Vrijeme je isteklo” (Time’s up) pokrenutim poslije pojavljivanja navoda o seksualnom uznemiravanju filmskog producenta Harvija Vajnstajna.

U pismu se navodi da je ceremonija BAFTA vrijeme da se proslavi “izuzetan trenutak prekogranične solidarnosti i jedinstva okupljanjem i pretvaranjem pokreta u međunarodni”. Kako se navodi “ovaj pokret je veći od samo promjena u našoj industriji”.

Ema Votson jedan je od prvih donatora u britanski Fond pravde i jednakosti.

Fond je osnovalo 190 žena koje su potpisale pismo, sa grupom od još 160 osoba, uključujući profesore, aktiviste i humanitarne radnike da pomognu žrtvama da imaju pristup podršci i pravdi.

 

Izvor: gloria.rs