Žao mi je djece što se takmiče u šou programima

Željko Samardžić može se pohvaliti karijerom koju čine veliki hitovi, turneje, i izostanak skandala. Opus pjevača iz Mostara čine mnoge pjesme koje imaju status evergrina, a i dalje stvara.

Dokaz da je publika širom regiona željna njegove muzike jeste i posljednji album “Mila” objavljen krajem 2017. godine. Pregledi na Jutjubu, kojih na pojedinim pjesmama ima preko milion, pokazuju da ovaj kantautor i nakon trideset godina karijere, i uz osjetnu promjenu muzičkog stila, zna da napravi pjesmu koja će biti po ukusu publike širom bivše Jugoslavije.

Novi album odlučio je da promoviše uz novi imidž, spotove ali i turneju koja će tek uslijediti.

O novim pjesmama, slavi, karijeri, ali i o dokumentarnom filmu kineske produkcije u kojem se našao slučajno, Samardžić govori za portal CdM.

Osvajanje Kine?

Novi etapu u karijeri Željko otvara albumom “Mila”.

“Baš šteta”, “Oči tvoje”, “Mila”, veoma su popularne pjesme na Jutjubu i radio stanicama. Međutim, usred promocije novih hitova, slavni pjevač iz Hercegovine, našao se i filmu.

Ekipa iz Kine nedavno je snimala dokumentarac o Srbiji i stanju u državi nakon devedesetih godina, a prilikom jednog od snimanja u Beogradu, zapazila je upravo Željka. Tog momenta, Kinezi su promijenili tok snimanja dokumentarnog filma.

“Ekipa iz Kine snimala je dokmentarac o Srbiji. Primijetili su me kod mog frizera Karla Zagorca i oduševili se kada su saznali da sam popularni pjevač. Boravili su kod mene, u mom studiju, četiri dana. Hoće li se desiti neki proboj na kinesko tržište, ne znam, ali ne bi bilo loše“, šali se Željko.

Slava usred mraka

Velika slava zadesila ga je u, za njega i njegovu porodicu, teškim vremenima. Iako je  i osamdesetih bio na sceni, ratne devedesete donijele su Željku prve značajnije uspjehe.

Tih nemilih godina koje su čitav region zavile u crno, Željko, inače rođeni Mostarac, ne želi da se sjeća sa gorčinom iako za to ima i više nego dovoljno razloga.

“Tokom rata sam bio ranjen. Moja mantra je ’Ko je bio dobar prije rata, u ratu je bio još bolji’. Uspio sam da sklonim porodicu u jedno selo nadomak Nikšića“, sjeća se Željko. 

On je sa suprugom potom otišao u Beograd, da bi nedugo zatim rođena nova zvijezda zabavne muzike koju voli čitava bivša Jugoslavija.

Veliku popularnost dočekao je spreman, jer za razliku od brojninh njegovih kolega, i novih zvijezda, nije počeo kao jedva punoljetan.

Sijede vlasi su mu donijele epitet domaćeg Toma Džonsa, a pokrenuti veliku karijeru u zrelim godinama, Željko smatra prednošću.

“Žao mi je ove djece što se takmiče u šou programima. Odmah ih bace u vatru i oni se izgube, zato nemamo više velikih zvijezda. Žiri u tim takmičenjima i novinari, samo se igraju sa njima. Kod mene tako ne može. Mogu da razgovaram sa novinarom, a da mu ne odgovorim ni na jedno pitanje koje mi postavi“, objašnjava vlasnik hitova “Slutim“, „Sipajte mi jedan viski“, „Sve je surovo“…

Sevdah u krvi

Rođen u predjelu iz kojeg potiče sevdah, Željko je oduvijek znao da cijeni dobru sevdalinku. Te mu je pjesme pjevala majka kad je bio dijete, i ostale su mu u krvi.

Bilo je to doba velike slave Ksenije Cicvarić.

“Velika Ksenija Cicvarić! Postoji ideja da jednog dana uradim album sa sevdalinkama jer ih od malena pjevam“, kaže Željko.

Nezaboravna Sandra Meljničenko

Željkov veliki hit, a danas evergin, „Grlica“, obilježio je spot u kojem se pojavljuje Sandra Nikolić, danas Meljničenko.

Bivša pjevačica grupe Models, a današnja supruga jednog od najbogatijh ljudi na svijetu, Andreaja Meljničanka iz Rusije, bila je Željkova partnerka u čuvenom spotu iz 1997.godine.

“Ljetos sam svojim brodićem plovio oko njenog broda u Boki Kotorskoj. Spakovao sam joj CD sa posvetom, i dao njenim čuvarima. Nina Badrić se druži sa njom, pa joj preko nje prenesem pozdrave, a i ona meni preko nje“, otkriva Željko.

Željko se, kaže nam, sada sprema za veliku turneju po bivšoj Jugoslavji.

“Čekam da se album još malo zavrti. Objaviću dva spota za pjesme koje nisam stavio na Jutjub, a onda kreću koncerti po svim većim gradovima u regionu”, rekao nam je Željko.

 

Izvor: