Poslije Magazina svi dožive veliku karijeru

Više od četiri decenije Tonči Huljić vodi Magazin, jednu od najpopularnijih pop grupa na prostoru bivše Jugoslavije. Poznati Splićanin kaže da taj muzički sastav ima moć da ljudima koji su bili njegov dio, donese veliku solo karijeru.

“U grupu sam doveo Petra Graša, da svira umjesto mene. Meni Magazin i danas služi kao inkubator iz kog su nastale velike karijere Graša, Jelene Rozge, Danijele Martinović… Nekog bih doveo u bend, a onda bih, poslije izvjesnog vremena, rekao: “Sad je vrijeme da ideš u solo karijeru, stojim iza tebe i dalje”. U Magazin bi dolazila nova pjevačica. Srećom, sa svih šest-sedam ljudi s kojima sada radim sarađujem 20, 30 ili 40 godina. Oni rade samo sa mnom. Nemamo nikakve ugovore, važno je samo da nam je lijepo što funkcionišemo zajedno toliko dugo. Srećan sam što mogu da žive od tog posla”, kaže Tonči.

Veliki trag na rad benda ostavio je odlazak Rozge koju je zamijenila Ivana Kovač

“Desio se jedan prazan prostor s odlaskom Jelene Rozge, u trajanju od četiri godine. Odlučio sam da promijenim zvuk Magazina i da probamo sa sasvim drugim tipom vokala. Uzeo sam ćerku Miša Kovača, Ivanu, i krenuo da stvorim neki hibrid između Magazina i Miša. Ivana je crnka i alt, i publika nikako to nije prihvatala. Ona je osoba snažne harizme, i sigurno joj je bolje sad kad je sama. U bend je zatim došla, i dan-danas je tu, Andrea Šušnjara. Morali smo da prilagodimo njenih 19 godina, koliko je imala kad je stigla, sa ostalim, mnogo starijim članovima koji sad imaju skoro 70. Prošli smo cio ciklus, i u posljednje tri godine došli do faze da ona može da pjeva ozbiljnije pjesme, koje su bliske starijim članovima grupe. Sa druge strane, ni njima se ne putuje više toliko, draže im je da budu kod kuće sa unucima. Rade koliko mogu kondiciono”, objašnjava autor brojnih hitova kako Magazina, tako i drugih izvođača.

“Ja sam čovjek koji se smatra jednim od pet najprodavanijih “krosover” autora na svijetu. Nikad to nisam posebno eksponirao, ali nekako dođe vrijeme da kažem da sve te pjesme za koje su mislili da su ih pjevači napisali – ne, ja sam”.

Tekst I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić