Tajkun, serija koja je pomjerila granice

Dugo se čekalo da domaća produckija iznjedri jedan vrhunski krimi triler, zbog kojeg se neće postidjeti pred bilo kojom evropskom ili svjetskom. Sada, kako kaže ona stara narodna poslovica: “Ko čeka taj i dočeka”, dobijamo seriju “Tajkun”, prenosi Bosonoga.

Serija koja je rađena u koprodukciji Telekoma Srbije i kuće “Fire Fly” emitovana je na Superstar TV-u i RTS-u. Režiju potpisuje Miroslav Miša Terzić, reditelj nagrađivanih filmova “Ustanička ulica” i “Šavovi”, a scenario je napisao Đorđe Milosavljević koji je i autor projekta.

Sve što je u vezi sa serijom, može se okarakterisati kao vrhunsko, počevši od izbora glumaca, preko kamere, režije i kvalitetnog scenarija. Ovo je nešto drugačije, ozbiljnije i, slobodno možemo reći, korak ispred u odnosu na slična ostvarenja domaće produkcije.

“Tajkun” je okupio fantastičnu ekipu kreativaca iz Srbije i regiona, a Dragan Bjelogrlić je pokazao po ko zna koji put da je velikan domaćeg glumišta.

Glavna rola Vladana Simonovića, pripala je upravo njemu, gdje igra kontroverznog biznismena koji je na sumnjiv način stekao bogastvo. Sa jedne strane, on djeluje ozbiljno, moćno i na momente zeznuto, dok sa druge, to je porodičan čovjek kojem se sve smučilo i želi da digne ruke od svega.

Bitno je naglasiti da ni mlade snage nisu podbacile, pa se tako posebno istakla Hana Selimović u ulozi glavne tužiteljke koja vodi slučaj protiv Simonovića. Željna je uspjeha, karijere, uspona, dokazivanja i što je najbitnije ništa je neće spriječiti da dođe do tih ciljeva. Međutim, kao i svi, ima svojih slabosti, zbog kojih završi upletena u mutne poslove.

Pored nje, u ostalim ulogama našli su se i Vuk Jovanović, Tihana Lazović, Branislav Trifunović, Marko Baćović i drugi. Svi likovi su dio zapetljane priče koja se kroz 10 epizoda otpetljava, otkrivajući zaprljanu prošlost tajkuna. Svi oni imaju odličnu konekciju i znamo njihovu priču, pa tu možemo da vidimo i ljubavne zaplete, ubistva, laži, istine i sve što čini jedan ozbiljan triler.

Sada smo konačno dobili priliku da vidimo kako izgleda život jedne osobe koja igra na marginama kriminala i korupcije prema vlasti. Tema zadiranja u lični život, donosi i kompleksne odnose među ljudima, a imamo priliku da vidimo i raskoš koji ide uz to. Skupocjene vile, automobili, poslovno okruženje i skupa pića sastavni su dio života Vladana Simonovića.

Ne možemo ostati ravnodušni ni na fantastičnu kameru, jer je to nešto što se posebno izdvaja u odnosu na slična ostvarenja. Brzi i smišljeni kadrovi, dinamični i brzi, pokazuju nešto čega kod nas po običaju nema. Pun pogodak u ovom smislu upotpunjen sa vrhunskom muzikom, koja daje dodatnu mračninu seriji, što je pravo osvježenje u domaćoj produkciji.

Najave iz produkcije ukazuju na to da bi mogli gledati i drugu sezonu. Materijala svakako za to ima, pošto je ostalo nekih nerazjašnjenih situacija.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković