Umjetnici pozvali na spasavanje britanske scene

Najveća imena britanske muzike, od kojih Eni Lenoks (Anni Lennox), Pol Makartni (Paul McCartney), bendovi "Roling stouns" (Rolling Stones) i Dipeš mod (Depeche Mode), uputili su danas poziv za spasavanje muzičke scene i organizovanja koncerata, čiji je opstanak ugrožen krizom korona virusa.

Grupa od 1.500 umjetnika i javnih ličnosti uputila je otvoreno pismo britanskom ministru kulture Oliveru Daudenu (Dowden) u kojem se zahtijeva da vlada hitno reaguje.

Među potpisnicima su i Dua Lipa, Erik Klepton (Eric Clapton), Rod Stjujart (Stewart), Lijam Galager (Liam Gallagher) i grupa "Ajron Mejden" (Iron Maiden).

Mnogi muzičari su ranije planirali da nastupaju na festivalima ili da imaju solo koncerte, ali su ta kulturna dešavanja otkazana zbog epidemije korona virusa u Velikoj Britaniji gdje je od Kovida-19 umrlo skoro 44.000 ljudi.

"Britanska scena je jedan od najvećih uspjeha zemlje u društvenom, kulturnom i ekonomskom smislu u posljednjih deset godina", naveli su potpisnici i dodali da stotine hiljada ljudi zaradjuje od organizovanja koncerata i festivala.

U pismu se poziva na finansijsku podršku preduzećima koji organizuju festivale i koncerte, a prema nedavno objavljenom istraživanju, muzički sektor ima oko 210.000 radnih mjesta.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila : Jasminka Mulić