Porodica Boba Marlija snima novu verziju pjesme One love

Članovi porodice Marli će snimiti novu verziju legendarne pjesme One Love pokojnog Boba Marlija kao podršku naporima UNICEF-a na stvaranju boljeg, pravičnijeg i pravednijeg svijeta za djecu čije je živote pandemija Kovid-19 okrenula naglavačke.

Tuff Gong International i Amplified Music će objaviti novu verziju čuvene pjesme 17. jula. Sav prihod od pjesme i povezanih aktivnosti će direktno podržati UNICEF-ovu globalnu kampanju Reimagine, čiji je cilj da spriječi da pandemija COVID-19 postane trajna kriza za djecu i da se postara da svijet poslije pandemije bude pravičniji i ravnopravniji za svako dijete.

Od danas, poznati brend nakita i UNICEF-ov globalni partner Pandora dupliraće svaku donaciju od strane javnosti za One Love, do ukupnog iznosa od milion američkih dolara.

“Prije više od četrdeset godina, moj otac je napisao One Love, pjesmu o jedinstvu, miru i univerzalnoj ljubavi u vrijeme kada je u svijetu bilo mnogo problema. Čak i sada kada nismo u mogućnosti da budemo zajedno, njegova poruka i dalje važi, možemo prevazići ovu globalnu krizu ako budemo zajedno kroz jednu ljubav i jedno srce“, rekla je Sedela Marli.

Prvobitno snimljena 1977. godine od strane Boba Marlija i Vejlersa, One Love/People Get Ready za milione ljudi širom svijeta predstavlja legendarnu pjesmu sa vječitom porukom da svi treba da se okupimo i budemo kao jedan. Nova verzija pjesme će zaista biti globalna himna 2020. godine, na njoj će se naći članovi porodice Marli, poznati muzičari iz svih djelova svijeta, umjetnici iz konfliktnih zona širom svijeta i djeca iz ugroženih zajednica.

”Pjesma One Love govori direktno o jednoj ključnoj istini u ovoj pandemiji: Naša najbolja nada da pobijedimo Kovid-19 i stvorimo bolji, pravičniji svijet sa manje diskriminacije za djecu leži u globalnoj solidarnosti i saradnji“, izjavila je izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta For.

“Oduševljeni smo što su porodica Marli i Pandora poslali svoju velikodušnu podršku, kreativnost i ljubav kako bi pomogli najugroženijoj djeci.“

Kovid-19 je naglavačke okrenuo živote djece širom svijeta i iznio na vidjelo ogromne nejednakosti kako unutar, tako i između država. UNICEF-ova procjena je da bi u narednih šest mjeseci dodatnih 6000 djece moglo umrijeti svakoga dana od uzroka koji se mogu spriječiti – od čega gotovo sva (preko 90 procenata) u zemljama sa niskim ili nižim i srednjim dohotkom – kako pandemija nastavlja da slabi zdravstvene sisteme i urušava usluge. Djeca su takođe izuzetno ugrožena uslijed indirektnih uticaja Kovid-19, kao što su zatvaranje škola, nestašice hrane, ograničen pristup osnovnim zdravstvenim uslugama i poremećaji u lancima snabdijevanja medicinskog materijala.

Kao odgovor na pandemiju, UNICEF je pokrenuo kampanju Reimagine — hitan apel vladama, javnosti, donatorima i privatnom sektoru da podrže UNICEF-ove napore na odgovoru, oporavku i stvaranju novog i boljeg svijeta, koji je trenutno pod opsadom Kovid-19.

Novac prikupljen od pjesme One Love u kampanji Reimagine pomoći će UNICEF-u da odgovori na hitne potrebe tako što će obezbijediti sapun, maske, rukavice, higijenske pakete, zaštitnu opremu i spasonosne informacije za djecu i porodice; podržaće kratkoročne napore za oporavak, uključujući podršku sistemima obrazovanja, zaštite i zdravstva; i pomoći će UNICEF-u da stvori bolji, pravičniji i pravedniji svijet za djecu.

Kako bi podržala objavljivanje pjesme, društvena mreža TikTok će organizovati poseban događaj i javni izazov za fanove pred objavljivanje pjesme. Više detalja će biti poznato naknadno.

„Imamo jedinstvenu priliku da napravimo mapu svjetlije budućnosti za djecu i mlade koji će vjerovatno pretrpjeti dugoročne posljedice pandemije“, rekla je Henrijeta For.

“Od okončanja nasilja, nepravde i diskriminacije, do stvaranja pravičnijih i pravednijih društava, mladi su jasno i glasno poslali svoju poruku. Vrijeme je da je ostatak svijeta čuje.“

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić