Devet godina od smrti Ejmi Vajnhaus

Pop ikona Ejmi Vajnhaus, preminula je 23. jula prije tačno devet godina.

Ejmi je umrla u svojoj kući, u Kamdenu, u sjevernom Londonu. Godinama se borila sa zavisnošću od droge i alkohola, a malo prije smrti počela je ponovo da pije.

Ejmi Vajnhaus su pripisivane zasluge za uticaj na rast popularnosti ženskih izvođača i soul muzike, i za preporod britanske muzičke scene. Njen specifičan stil učinio ju je muzom modnih dizajnera, poput Karla Lagerfelda.

Iako su njenu muziku voljele sve generacije, ona je pored svojih numera ostala upamćena i kao jedna od najproblematičnijih zvijezda svih vremena, a skandali za koje je bila zaslužna prepričavaju se i danas.

Kritika u Ujedinjenom Kraljevstvu je jako dobro primila debi album “Frank” koji je Vajnhaus objavila 2003, te je bio nominovan za nagradu Merkuri.

Sljedećim albumom, “Back to Black”, objavljenim 2006. zaslužila je šest nominacija za nagradu Gremi, od kojih je pet i osvojila, uključujući nagrade u tri od četiri najvažnije kategorije: za debitanta godine, za album godine i za kompoziciju godine, čime je, zajedno sa Ališom Kiz i Lorin Hil, postala pjevačica koja je osvojila najviše Gremija u jednom danu, i prva britanska pjevačica kojoj je to pošlo za rukom.

Album se našao na trećem mjestu liste najprodavanijih izdanja prve decenije 21. vijeka u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Njena kultna pjesma “Rehab” nastala je sasvim slučajno u studiju dok se ona žalila svom producentu kako je roditelji i prijatelji tjeraju da počne sa liječenjem od zavisnosti. Posljednji koncert pjevačica je održala u Beogradu, a on je trajao samo 11 minuta.

 

Izvor I foto:CdM

Tekst objavila:Jasminka Mulić