Kako je Džejms Gandolfini spasio Sopranove

Svaka lista preporuka gangsterskih serija počinje i završava se legendarnom serijom Sopranovi, koja se emitovala između 1999. i 2007. godine na televiziji HBO.

Ona je i dan-danas jedna od najbolje ocijenjenih serija iz njihove produkcije, likovi iz serije pojavili su se u jednoj video igri i nekolicini stripova, a u septembru se očekuje i premijera prikvel filma koji će pratiti dogodovštine mladog Tonija Soprana.

Serija je ubrzo po svojoj premijeri doživjela veliki uspjeh i njena popularnost je samo rasla iz epizode u epizodu. Bilo je tu mnogo kvaliteta i aduta, ali se ipak ističe nevjerovatna gluma pokojnog Džejmsa Gandolfinija, koji tumači Tonija Soprana, mafijaša koji mora da uskladi svoje poslovne poduhvate sa privatnim i porodičnim životom. Sopranovi su ovjenčani mnogim nagradama, baš kao i sam Gandolfini, za koga je to ipak ostala uloga karijere i ono po čemu je prepoznatljiv i nakon smrti.

On je naravno, glumio i u mnogim drugim ostvarenjima kada je stekao popularnost, mada se u mnogima od njih pojavljuje u relativno sličnim ulogama opasnog lika, obično upletenog u kriminalne poduhvate. To ne umanjuje njegovu glumu ni u drugim žanrovima, ali zna se da je ipak najposvećeniji bio ulozi Tonija i da je više puta javno priznao kako obožava seriju i sve u vezi sa njom. A ono što ne znaju svi je da je on spasio seriju od mogućeg nerješivog nesporazuma.

U toku snimanja četvrte sezone dogodila se velika rasprava između HBO producenata sa jedne, i glumaca iz ove serije sa druge strane, koja se ticala honorara i imala veze sa prodajom DVD-jeva serije. Gandolfini je brzo riješio raspravu, ali činilo se da ostali glumci ne nalaze zajednički jezik sa kućom HBO i peta sezona je čak i odložena zbog toga. Kada je vidio da to prijeti da postane nepremostiva prepreka, Gandolfini je ponudio 33.333 dolara od svog honorara ostalim glavnim glumcima serije, što je okončalo rasprave i omogućilo da se nastavi snimanje serije.

 

Izvor i foto:CdM

Tekst objavila:Jasminka Mulić