Spasio 669 djece od nacista: Hopkins igra heroja II svjetskog rata

Oskarovac Entoni Hopkins i zvijezda u usponu, Džoni Flin, zaigraće u filmu Jedan život (One Life), drami zasnovanoj na nevjerovatnoj istinitoj životnoj priči humanitarca sera Nikolasa Vintona.

Nikolas – Niki Vinton je imao 29 godina kad je organizovao spasilačku misiju za izbjegličku djecu iz Čehoslovačke, koja su bila pod smrtnom prijetnjom Hitlerovih nacističkih logora. Uspio je da ih pošalje u bezbjednost starateljskih porodica u Velikoj Britaniji.

Boreći se sa političkom apatijom, negodovanjem i birokratskom opstrukcijom, 669 djece je izbavio pred sam početak Drugog svjetskog rata, kad su granice zatvorene i misija momentalno završena.

Jedan od razloga što više djece nije spašeno taj je što su zemlje između Čehoslovačke i Engleske odbijale da ih puste da kroz njih prođu. Čak je i Velika Britanija dozvolila samo ulaz djeci mlađoj od 17 godina, koja imaju kod koga da budu, i sa sobom nose najmanje 50 funti za povratak kući.

Posljednji kontingent od 250 djece nije uspio da umakne nacistima nakon okupacije zemlje. Od svih njih, samo je dvoje preživjelo rat.

Pola vijeka kasnije, Niki doživljava iznenađenje sa sada odraslom djecom čije je živote spasio, a to je snimljeno u emotivnom televizijskom trenutku, kao dio nagrađivane BBC emisije To je život (That’s Life).

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić