Tito je obožavao ove pjevače i posebno im se divio

Vječiti predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito volio je muziku i uživao je u njoj, a ovo su četiri domaće zvijezde kojima se posebno divio.

Čola, kao najveća pop zvijezda ovih prostora, volio je Tita, a i on njega. To uopšte nije čudno. Zdravko Čolić je bio primjer savršenog omladinca „socijalizma s ljudskim likom“: mlad, prav, može volu rep da iščupa, pomalo buntovan i moderno stilizovan, ali sve u granicama ukusa i spreman da potegne na prvim borbenim redovima ako zemlja ili poredak budu ugroženi.

Pjevao je Josipu Brozu nekoliko puta, bio učesnik nekoliko sletova, a nakon njegove smrti, snimio i pjesmu kojom dokazuje svoju ideološku i ljudsku poziciju. Vjerovatno je zato, pored fenomenalnih vokalnih sposobnosti, ostao najveća muzička zvijezda sa ovih prostora.

Neda Ukraden je bila poznata kao ljepotica, a legende kažu da je maršal imao istančano oko za ljepotu, baš kao i za sve druge stvari. Ona je otpjevala „Ovo nam je naša borba dala“. Maršal je koristio svaku priliku da uživa u kojoj bi mu Neda Ukraden zapjevala.

Đorđe Balašević je komponovao i najpoznatiju i najhitičniju pjesmu o tadašnjem društveno-političkom sistemu „Računajte na nas“ koju je, po sopstvenom priznanju, napisao u vojsci i prezentovao najdražem vođi 1. oktobra 1978. pošto ga je vidio prvi put dokazavši da je Pinki pao u sjenu istorijske zbilje.

Ljubav Tita i Brege je kao odnos momka i djevojke, gradskih faca, koji su iznad “ljubav i mržnja” odnosa. Oni se vole, poštuju, ali nekako je i za imidž jednog i za imidž drugog bolje da se prave da se ne vole do momenta kada i jednom i drugom to savršeno odgovara. Meteorski uspjeh Bijelog dugmeta i histerija nalik onoj za Bitlse je nagnala Josipa Broza da izda poziv Bregi i kompaniji da mu sviraju za Novu 1976. u Hrvatskom narodnom pozorištu. Iako su imali novogodišnji nastup u beogradskoj Hali sportova Brega je sve otkazao (navodno kukajući Bebeku da ga je Tito „zaje*ao za veliku lovu“) i otišao da predstavi svoju muziku Josipu Brozu koji je zbog glasnoće i nerazumijevanja napustio nastup poslije nekoliko minuta zajedno sa ostalim funkcionerima.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković