Vogue će objaviti novu naslovnicu s Kamalom Haris nakon reakcija javnosti

Najuticajniji modni časopis na svijetu Vogue objaviće limitirano izdanje najnovijeg broja s novom fotografijom novoizabrane potpredsjednice SAD Kamale Haris nakon što je originalna naslovnica izazvala brojne negativne reakcije, objavilo je uredništvo.

Kritičari su se odmah obrušili na fotografiju koja je krasila štampani primjerak izdanja za februar, komentarišući da je loše osmišljena te da se na taj način umanjuju političarkina postignuća kao prve crnkinje izabrane na mjesto potpredsjednice države.

Korisnici društvenih mreža kritikovali su i osvjetljenje fotografije na kojoj je Haris odjevena u sako, pantalone i patike, istovremeno propitujući da li se uredništvo časopisa namjerno odlučilo da joj posvijetli boju kože.

Takođe su se pitali zbog čega je Vogue za štampano izdanje izabrao upravu tu fotografiju, a ne onu formalniju koja je korišćena za digitalnu naslovnicu. Na njoj, naime, Haris pozira u svijetloplavom kostimu dizajnera Majkla Korsa ispred zlatne pozadine.

„Nakon ogromnog interesa za digitalnu naslovnu stranu i u skladu s proslavom ovoga istorisjkog trenutka inauguracije, objavićemo limitirani broj specijalnog izdanja“, rekao je portparol Voga.

Urednica Ana Vintur bila je prisiljena da brani izbor originalne fotografije koja je početkom mjeseca kružila internet stranicama.

„Shvatili smo poruku negativnih reakcija na naslovnicu štampanog izdanja“, rekla je Vintur, pojasnivši da namjera časopisa ni u kojem slučaju nije bila da „umanji značaj nevjerovatne“ pobjede Kamale Haris na izborima te da je originalna fotografija izabrana zbog „pristupačnosti“.

Za časopis Vašington Post modni kritičar Robin Givhan napisao je da je naslovna strana prejednostavna i da se njome novoizabranoj potpredsjednici „ne odaje dužno poštovanje“.

Obje je fotografije snimio američki fotograf Tajler Mičel. On je 2018. postao prvi afroamerički fotograf koji je ikada fotografisao za naslovnu Voga, a prva mu je pozirala Bijonse.

Haris nije javno reagovala, ali njeni izvori bliski američkim medijima rekli su da je i sama iznenađena izborom opuštenije fotografije.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković