Džoni Vajsmiler je svjetski rekorder i najpoznatiji Tarzan

Američki sportista i filmski glumac Džoni Vajsmiler prvi čovjek koji je preplivao 100 metara brže od minuta, tumač naslovne uloge u nizu filmova o Tarzanu, umro je na današnji dan 1984. godine, prenosi Srna.

Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. i dvije 1928. godine. Igrao je u filmovima “Tarzan u izgnanstvu”, “Tarzanov povratak”, “Tarzan i njegova družina”.

Najpoznatiji Tarzan rođen je u mjestu Frajdorf blizu Temišvara, u Rumuniji, prema zvaničnim biografskim podacima, mada postoje tvrdnje da je njegovo mjesto rođenja selo Međa, u opštini Žitište u današnjoj Srbiji.

Njegovi otac i majka bili su Jevreji koji su govorili njemačkim jezikom. Sa roditeljima je kao sedmomjesečna beba prešao u SAD. U Čikagu je trenirao vaterpolo i plivanje i sa osamnaest godina oborio svjetski rekord na 100 metara.

Kasnije je oborio mnoge svjetske rekorde i osvojio pet olimpijskih zlata. Ipak, svjetsku slavu stekao je ulogom Tarzana u filmovima rađenim prema romanima Edgara Rajsa Barouza u periodu 1932-1948.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković