Netflixu zabranjeno učešće na festivalu u Kanu

Jednom od najpopularnijih američkih servisa za online stream multimedijskih sadržaja Netflixu zabranjeno je učešće na Kanskom festivalu. 

Netflixovi filmovi će zbog toga ostati bez nagrade Zlatna palma.

Tijeri Fremo, glavni čovjek festivala, rekao je za “Hollywood Reporter” kako je zabrana uslijedila nakon što je Netflix odbio da premijerno predstavlja svoje filmove u bioskopima. Iz Netflixa su pojasnili kako žele da ostanu dosljedni i da sve svoje filmove prikazuju prvo putem mreže. Jedna od krajnjih opcija jeste da se filmovi istovremeno prikazuju online i u bioskopima, prenosi Klix. 

Kada je riječ o filmovima “Okja” i “The Meyerowitz Stories”, koji su prošle godine prikazani na Kanskom festivalu, Netflix nije mogao istovremeno da ih prikazuje u bioskopima i na mreži zbog kompleksnog seta pravila o prikazivanju filmova na ovom festivalu.

“Kada smo izabrali dva prošlogodišnja filma pomislio sam kako mogu uvjeriti Netflix da ih prvo prikaže u bioskopima. Bio sam arogantan, a oni su odbili. Ljudi iz Netflixa vole crveni tepih i voljeli bi da budu u selekciji s drugim filmovima na festivalu, ali oni razumiju kako je njihov model prikazivanja filmova drugačiji od našeg”, pojasnio je Fremo.

Inače, svi filmovi na ovogodišnjem Kanskom festivalu koji će se održati u maju moraće svoje svjetske premijere da imaju u Francuskoj.

Izvor: Klix