Enis Bešlagić: Ne postoji više humor, ne smiješ se zezati s bilo čim

Glumac Enis Bešlagić prokomentarisao je situaciju u svijetu i zemljama regiona u najnovijem intervjuu.

“Mislim da u Sarajevu i Bosni i Hercegovini ne postoji više humor. Ne smiješ se zezati s bilo čim u Sarajevu. Ako se zezaš s vjerskim službenicima, vrijeđaš jednu vjeru, nečiju religiju, bilo koga da izabereš, popa ili hodžu, svejedno ćeš naići na osudu i kritike. Ako glumiš nekog političara, onda se postavlja pitanje zašto baš njega. Onda će te nazvati njegovi stranački istomišljenici pa će te oni naružiti. Ako se šališ na svoj račun, ni to nije dobro jer ti nosiš ime i prezime pa onda odgovaraš za jedan narod kojem pripadaš. Samim tim onda, ako sebi daš neko drugo ime koje predstavljaš, ni to nije dobro. Tako da mislim da se Nadrealisti više nikad ne bi mogli snimiti u ovakvom okruženju, gdje se, zaista, ne smiješ ni zezati ni šaliti”, rekao je Bešlagić za Dnevni avaz.

“Sve to govori o nemaru i odnosu naše države, gdje nam ni ona ne da da se zezamo s tim kako smo ostavljeni od svih i kako svi ti primaju platu, dok zatvaraju ostale ljude da ne rade. A, s druge strane, nikome ne daju nikakvo rješenje. Znaju samo nametnuti neke restrikcije, a hoće još da se malo i ne šalimo, jer je ozbiljna situacija. Mislim da svaki građanin BiH koji radi plaća zdravstvo i mislim da je ono dužno da mu omogući brigu i zaštitu. Mene ne treba interesovati ima li kreveta u bolnicama ili respiratora, osoblja…”, smatra glumac.

“Nisam ni ja primao cijeli život neku naknadu zato što sam glumac pa da sada ne izbacujem nešto što je moj posao. Najveću grešku mora podnijeti država, moraju doživjeti i naše sramoćenje, a to što se mi šalimo na svoj račun, oprostite, ali mislim da je to najbolje. Ili je najbolje da se ne smijemo ni zezati s tim da nemamo nikakvu brigu, da smo prepušteni sami sebi i da se tek sada osnivaju neki punktovi za javljanje kada ste bolesni. Svi znamo koliko je ovaj sistem jednostavno nemoguć. Ali, s druge strane, svi ti političari se prijavljuju da rade u tom sistemu za koji sami kažu da je nemoguć. Ali, zato postoji nešto što se zove dogovor i oni moraju da se dogovaraju ili tim nekim, nazovimo, za njih administrativno nemogućim uslovima. Imam ogromnu kritiku na ovo sve što se dešava oko pandemije. Ali jedino kako se ja mogu izraziti je da se šalim s tim, ali ne s drugima, nego sa samim sobom”, dodaje.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković