Željko Bebek: Zbog političkih razloga, 14 godina sam bio bez oca

Gostujući u programu Hrvatske televizije, pjevač Željko Bebek osvrnuo se na vrijeme s bijelim dugmetom. Rekao je kako su morali otkazati sviranje za doček Nove godine, čak i imali sudski spor s organizatorom jer su prihvatili sviranje za Tita.

“Ne vjerujem da je baš Tito htio da mu sviramo, nego neki aparatčik je htio prikazati pred Titom ko zabavlja tadašnju mladež. Izabrali smo blesavu pjesmu “Patim evo 10 dana”. Mislim da nije ni cijelu pjesmu čuo, zaokrenuo se i otišao van sa svojim društvom. Mi smo imali priliku zasvirati još jednu pjesmu. Onda su rekli da je gotovo i da stavljaju “Ero s onog svijeta”. Nismo bili oduševljeni, posebno ja. Nikad nisam imao simpatije prema tom čovjeku ni da nastupam u HNK-u jer taj povod nije nikakav. Nekoliko godina kasnije sam nastupio s velikim oduševljenjem u HNK-u”, rekao je.

Istakao je kako do četrnaeste godine nije smio ni znati da ima oca.

“Greška koja se morala platiti je bio izbor da bude kraći za glavu ili zatvor. Kad je otac došao, nakon godinu-dvije dana kupio je gitaru i vidio je da sam sklon muzici. Nastavio je posao u trgovini. Meni ostaje sjećanje da sam nakon Drugog svjetskog rata, 14 godina bio bez oca zbog političkih razloga. Žao mi je što sam djetinjstvo preveo u određenom siromaštvu koliko god se majka trudila da osigura bolji život. Imao sam za pojesti, obući se, ali nisam se mogao mjeriti s puno onih koji žive u Sarajevu, imaju puno bolje uređen život”, rekao je.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković