Preminuo Milan Lane Gutović

Glumac Milan Lane Gutović preminuo je juče u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 75. godini života.

Glumac je prije više od nedjelju dana primljen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu sa simptomima korona virusa, ali je na testu u tom trenutku bio negativan.

Nakon što su mediji pisali o njegovom teškom zdravstvenom stanju od kako je primljen u bolnicu, glumac je prije neki dan izjavio: „Valjda ću biti bolje“. Međutim, ubrzo je morao na respirator.

Lane Gutović rođen je na Umci 11. avgusta 1946. godine Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Bio je jedan od članova čuvenih “Bojanovih beba” (Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Slobodan Đurić, Svetlana Bojković…) koje je Bojan Stupica 1967. godine primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Član Narodnog pozorišta u Beogradu bio je od 2006. godine, gdje je bio “prvak drame”.

Ostaće upamćen po ulogama u pozorišnim predstavama „Kad su cvetale tikve“, „Buba u uhu“, “Otelo”, “Putujuće pozorište Šopalović”, „Narodni poslanik“, “Lažni car Šćepan Mali“, “Gospođa ministarka“, “Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Sumnjivo lice“…

Iza sebe je ostavio i veliki broj filmskih uloga, među kojima su u „Laf u srcu“, „Tesna koža“, „Majstor i šampita“, „Špijun na štiklama“, „Erogena zona“, „Sedam i po“…

Glumio je u TV serijama kao što su “Diplomci“, “Sedam sekretara SKOJ – a”, “Bolji život”, “Metla bez drške”, “Otvorena vrata”, “Ono naše što nekad bejaše”, “Bela lađa”, a bio je i u ulozi voditelja televizijskih šou programa.

Tokom svoje karijere dobio je više nagrada, među kojima su Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Nagrada “Zoran Radmilović”, “Zlatna arena”, Zlatni ćuran za životno djelo…

– Druga zanimanja jednostavno nisu bila stvorena za mene i osjećao sam da zauzimam nečije mjesto i da bi on od mene to mnogo bolje radio. Dok igram nemam utisak da bi neko to bolje radio, rekao je u jednom od intervjua za Danas odgovarajući na pitanje šta ga je privuklo da se bavi glumom.

U jednom od posljednjih intervjua za list Danas Gutović je prošle godine govorio i o pandemiji korona virusa tokom trajanja vanrednog stanja.

– Bolest se pobjeđuje ili izlječenjem ili smrću, zato virusu nema spasa. Mi ćemo se ili izliječiti ili umrijeti ali njega neće biti. Ostaće samo spasioci, rekao je tada Gutović.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić