Filmovi Spajka Lija i Godara konkurenti za nagradu u Kanu

Novi filmovi Spajka Lija i Žan-Lik Godara biće u takmičarskoj selekciji Kanskog filmskog festivala koji se ove godine održava od 8. do 19. maja, saopštili su organizatori, prenosi Beta.

U selekciji je Godarov film “Le Livre d’image”, Spajk Lijev film “BlacKkKlansman, film Italijana Matea Garonea “Dogman”.

U glavni takmičarski program pozvani su i Iranac Džafar Panahi, kome je zabranjen rad u Iranu, s filmom “Tri lica” i Rus Kiril Serbrenkikov s ostvarenjem “Ljeto”, a taj reditelj je u kućnom pritvoru zbog pronevjere novca.

Organizatori festivala namjeravaju da zatraže od vlasti njihovih zemalja da im dozvole da dođu da predstave svoja djela.

Za sada je u selekciju filmova koji se takmiče za Zlatnu palmu uključeno 18 ostvarenja, a moguće je da se još neko doda u posljednjem trenutku, rekao je zvaničnik festivala Tijeri Fremo.

U konkurenciji su i tri francuska reditelja Stefan Brize sa djelom “En guerre”, Kristof Onore s filmom “Plaire, aimer et courir vite” i Eva Ison (Husson) s djelom “Les Filles du soleil”.

Eva Ison je jedna od svega tri rediteljke koje učestvuju na ovogodišnjem festivalu, a ostale dvije su Libanka Nadin Labaki s filmom “Capharnaum”, i Italijanka Aliče Rorvaher s filmom “Lazzaro Felice”.

Selekcija filmova ukazuje na političke teme, a osvježena je rediteljima koji do sada nisu bili redovni posjetioci Kroazete.

Zato će se ove godine na crvenom tepihu pojaviti malo velikih zvijezda. Za sada se pominju Penelope Kruz i Havijer Bardem, protagonisti filma Iranca Ašgara Farhadija “Everybody Knows”.

Od poznatih biće još i Marijon Kotijar s filmom “Gueule d’ange” Vanese Filo u selekciji Izvjestan pogled.

Među filmovima koji su očekivani, ali ipak nisu uključeni ove godine je “The Man Who Killed Don Quixote” (Čovjek koji je ubio Dona Kihota) Terija Gilijama, blokiran zbog sudske procedure, kao i filmovi iz produkcije Netfliksa, koji po propisima festivala ne mogu da učestvuju jer se ne prikazuju u bioskopima, nego na televiziji.

izvor:cdm