Marko Živić je govorio: Sutra se završava život, šta si uradio ako nisi nekome pomogao

Za rodni Kruševac bio je emotivno vezan, Lazarica mu je bila kao "stub" kuće, a Beograd - dom. Marko Živić, koji je prerano napustio domaću glumačku scenu, volio je da se osami na posebnim mjestima, ali i da na nastupima velikodušno prenosi emocije publici.

Glumac Marko Živić preminuo je u 50. godini od posl jedica virusa korona, u Beogradu. Posljednje tri nedjelje proveo je na bolničkom liječenju. Ostaće upamćen po bogatoj pozorišnoj i televizijskoj karijeri.

Glumac je govorio da je Beograd njegov dom, a da je njegova kuća - Kruševac.

Za rodni grad, posebno je bio vezan zbog Lazarice u koju je, kako je pričao, uvijek dolazio, kad god je u Kruševcu. Kako je za Kruševac govorio da mu je kuća - na Lazaricu je gledao kao na stub te kuće.

"Bog je u svima nama, i vera je u svima nama, kao i želja da se pomogne. Moja porodica i ja smo se godinama trudili da pomognemo tamo gde možemo. Mislim da je to naš zadatak... Sutra se završava život, a šta si uradio ako nisi nekome pomogao", govorio je poznati glumac.

Volio je Marko da provodi dane djetinjstva u vikendici na Jastrepcu, gdje se divio čuvenom Slavujevom brdu, miru, tišini, prirodi...

Glumac je umio da naglasi da mu je ponekad posebno prijalo da vrijeme provodi sam: "Mislim da samoća čovjeku donosi suštinu. Mislim da, kad sklopiš svoje misli, i tuđe misli će ti biti jasnije".

O drugarstvu je govorio, između ostalog i sjećajući se prijatelja svog oca čije je stavove po tom pitanju i on prihvatio. Među njima je i poruka da "prijatelji opstaju samo kada jedan zna kada treba da ućuti".

Sebe je smatrao emotivnim čovjekom, i isticao je da upravo glumac treba da pruži emotivnost publici koja može i treba da je prepozna.

Držao se ideje da javne ličnosti imaju obavezu preuzimanja edukativne uloge.

"Dokle god ja budem mogao da, svojim delanjem, postupcima i svojim ulogama, prijateljstvima, svojim humanitarnim radom - pomognem, ja ću tu biti. Onog trenutka kad ne budem mogao, ja ću se povući", rekao je u emisiji RTS-a "Na skriveno te vodim mesto".

Imao je, kako je govorio utisak da je srpska kinematografija napravila "grijeh prema gradovima koji su ispod Bubanj potoka". S tim u vezi, u saradnji s kolegama glumcima, kroz pilot epizodu, počeo je da "priča urbanu priču o Kruševcu, i gradovima oko njega".

Govoreći o strahovima i bolesti, umio je da kaže: "Tu nema drugog izbora. Ili ćeš da budeš hrabar, ili ćeš da se povučeš".

Brojne je uloge ostvario Marko Živić. Jedna od onih na koju je bio najponosniji je iz predstave Beogradskog dramskog pozorišta, "Let iznad kukavičjeg gnezda", u kojoj je igrao ulogu Martinija.

Prijatelji, kolege i poštovaoci i brojne javne ličnosti, opraštaju se od Marka Živića, među njima kolektiv Beogradskog dramskog pozorišta i FK Partizan.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković