Kina otvorila filmski grad veličine 500 fudbalskih stadiona

Pedeset milijardi juana (6,5 milijardi eura) potrošeno je na izgradnju kompleksa “Orijental muvi metropolis” (Dong Fang Ying Du) od 376 hektara, smještenog u ljetovalištu Ćingdao, navodi kineski privatni konglomerat Vanda, inicijator projekta.

Već je izgrađeno 30 studija, među kojima je i “najveći na svijetu” veličine 10.000 kvadratnih metara, a još 10 će biti izgrađeno u nekoliko narednih godina, obećava kompanija specijalizovana za nekretnine, film i sport.

Osim lokacije za snimanje i postprodukciju, ovaj “faraonski filmski grad Istoka” uključuje i dvoranu za priredbe, školu, bolnicu, luksuzne hotele i jahting klub, inspirisan onim u Monaku.

Tu je i džinovski trgovinski centar s 360.000 kvadratnih metara, koji posjeduje prodavnice, kafiće, restorane, klizalište, zabavni park, vodeni park i “najveći bioskop u Aziji”, piše Tportal.

“Riječ je o najvećem ulaganju u svjetskoj istoriji u filmskom i televizijskom sektoru”, tvrdi Vanda. 

Kompanija koju vodi biznismen Vang Đijanlin (4. najbogatiji u Kini, po Blumbergu) nije nepoznata u filmu. Producira filmove, kupila je američki lanac bioskopskih sala AMC 2012. godine, i otkupila holivudski studio “Ledžendari” (“Park iz doba Jure”, “Međuzvjezdani”, “Godzila”) 2016. godine.

Izvor:CdM