Petar Ristovski: "Bilo jednom u Srbiji" je svjetski film

Premijera dugo očekivanog domaćeg filma "Bilo jednom u Srbiji" u režiji Petra Ristovskog biće održana sjutra uveče u Kombank Dvorani, najavljeno je danas na konferenciji za novinare, nakon specijalne novinarske projekcije ovog dvočasovnog ostvarenja.

Glavne uloge u filmu epohe o razvoju grada Leskovca između dva svjetska rata, tumače: Viktor Savić, Teodora Ristovski, Nemanja Oliverić, Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović, Radovan Vujović, a u pratećim ulogama - Zoran Cvijanović, Dragan Petrović Pele, Dragan Boža Marjanović.

Sloboda Mićalović koja u novom filmu tumači u početku veoma nesrećnu mladu ženu Ružicu, specijalno za Tanjug ističe je da je sa uživanjem gradila svoj lik koji ima početak, sredinu i kraj.

"Takva postavka ume biti nekad teška budući da se ne radi o glavnoj junakinji, jer onda se ne može uvek ispratiti ta linija radnje. Opet, uspeli smo i to u filmu, a u TV seriji koja će doći posle filma, sve će to biti mnogo bolje. Biće više materijala i prostora što se tiče mog lika", otkrila je glumica.

Mićalović smatra da je priča o njenom liku dovoljno prisutna da bi se provukla sudbina žene koja nema sreće.

Ona je sama, nevoljena, nema oca, ni prijatelje, ima loš odnos sa majkom, skoro kao da je odbačena od društva, te male sredine.

"Zadovoljna sam svojom ulogom, nije pretenciozno, ali smo kolega Nemanja Oliverić i ja napravili kontra težu glavnim junacima Conetu i Zorki, koje igraju Viktor Savić i Teodora Ristovski. Probali smo Nemanja i ja da napravimo neku našu priču, da se razlikuju te dve linije radnje", približila je Sloboda Mićalović svoju ulogu.

Na konferencijia za medije dodala je da njena Ružica slika tog vremena, malog mjesta, mentaliteta.

Kako kaže puštena priča da je urokljiva, da donosi nesreću udvaračima koji ubrzo nastradaju, tako da je niko ne želi.

Film je već imao premijeru 6. marta u Leskovcu, jer je tamo i sniman, i još pripovijeda upravo o tom gradu u doba kada je prozvan "Srpski Mančester".

Nakon Leskovca, film je prikazan 7. marta u Nišu, a beogradska premijera zakazana je za sjutra uveče u Kombank dvorani.

Već 10. marta film će biti prikazan u Novom Sadu i od tog dana će krenuti i redovna distribucija zahvaljujući kompaniji "MegaCom film".

Specijalno za Tanjug, režiser filma Petar Ristovski smatra da će njegov film možda napraviti mali korak u pogledu popularizacije naše zemlje i domaćeg filma.

"Mislim da smo uspeli da napravimo ostvarenje koje liči na svetski film, jer ima note američkog, francuskog i italijanskog filma", naglasio je Ristovski, sin proslavljenog glumca i producenta Lazara Ristovskog.

Mladi reditelj je sa svojim ocem snimio svoj prvi, veoma ambiciozan film takođe iz epohe, istorije "Kralj Petar Prvi".

Izgleda da reditelja privlače istorijske teme gdče se publika vraća u daleku prošlost, kao u najnovijem filmu, od 1920. do 1940. godine, što je i novi trend u domačoj kinematografiji i u serijama.

"Tako se zadesilo da sam prva dva filma snimao iz perioda svetskih ratova. Volim istoriju, ali nisam ciljano ova dva filma birao zbog teme. Srpska kinematografija malo luta da nađe svoj izraz, ali je sada negde bliže da ga pronađe", predstavio je svoj stav režiser filma Petar Ristovski.

Zvonimir Šimunec, autor i producent filma, smatra da je čitav život čekao na realizaciju ovog filma koji govori o njegovom rodnom gradu Leskovcu kojeg je opisao da je "specifičan, drugačiji, i tamo je kao da se odlazi u neku banju, svi se smeju, uživaju, žive radi života".

Ideja mu se kako kaže stvarala u glavi 10 godina, i konačno je došlo do ostvarenja sna, a kako je ovo zamišljeno kao multimedijalni projekat, već su snimili dokumentarac o tom periodu, objavili monografiju i realizovali dvije izližbe, u Leskovcu i Beogradu (Galerija RTS).

Glavni glumac Viktor Savić opisao je svog junaka Coneta kao momka koji uspjeva da se izdigne iz samog blata i krene ka putu uspeha, nakon što je proveo 6 godina u Mančesteru i izučio zanat u industriji tekstila, po povratku iz Prvog svjetskog rata.

Film epohe, melodrama sa elementima komedije reditelja Petra Ristovskog snimana je tokom naleta pandemije 2020. godine, i u njoj je posljednju ulogu ostvario Ivan Bekjarev, koji nas je napustio te sezone upravo usljed posljedice virusa korona.

Preminuo je i scenarista filma Vladimir Andrić, čuveni autor, reditelj, pisac, otac režisera Radivoja Andrića.

Autor i producent projekta je spomenuti Zvonimir Šimunec, uz kuće "Le Film" iz Leskovca, u koprodukciji sa "Media House", "DME Video", "Soul Food Films".

Leskovačka drama u tri čina spaja bajku sa istorijom, pripovjeda kako je Leskovac od jedne kasabe postao "Mali Mančester" i prikazuje kada je orijentalnu nošnju zamijenila bečka i pariska moda, kao okvir filma "Bilo jednom u Srbiji".

Film je snimljen na autentičnim lokacijama i na melodičnom leskovačkom dijalektu, kako su rekli iz produkcije ostvarenja, i naveli da ovo nije samo film o gradu koji je poznat po roštilju, specifičnom dijalektu, štofovima, sapunima, lijekovima, šamponima i o specifičnom duhu, već i sjećanje na čuvene porodice čije je preduzetništvo prije jednog vijeka bilo inspiracija za nastanak filma.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković