Švedski film "Granica" nagrađen u Kanu

Švedski film "Granica" (Grans) reditelja Alija Abasija (Ali Abbasi) dobio je danas glavnu nagradu u selekciji Određen pogled (Un Certain Regard) međunarodnog filmskog festivala u Kanu.

Predsjednik žirija za selekciju Predsjednik žirija za selekciju "Određen pogled" glumac Benisio del Toro (foto: Beta/AP)

Na ceremoniji dodjele nagrada takođe su nagrađeni mladi glumac filma "Girl", belgijskog reditelja Luaksa Donta i ukrajinski reditelj Sergej Loznica za film "Donbas".

Žiri je bio "izuzetno impresioniran" nivoom filmova, rekao je predsjednik žirija za selekciju "Određen pogled" američki glumac španskog porijekla Benisio del Toro.

Najveća nagrada u ovoj selekciji dodijeljena je ove godine filmu Granica (Grens), u kome se prikazuje Tina (Eva Melander) carinska službenica vrlo grubog lika, koju je glumica tumačila s posebnom protezom.

Nagrada za glumu dodijeljena je Viktoru Polsteru 16-ogodišnjem glumcu u filmi "Girl", priči o tinejdžerki koja je rođena kao dječak i sanja da postane balerina. Mladi glumac nije bio prisutan da primi nagradu jer još ide u školu, rekao je reditelj filma.

Nagrada za secenario dodijeljena je filmu "Sofija", francuske rediteljke marokanskog porijekla Merjem Benmbarek, priči o djevojci koja je otišla u ilegalu u Kazablanci zato što je neudata a ostala je trudna.

Nagradu za režiju dobio je film "Donbas" reditelja Sergeja Loznice koji je otvorio ovu selekciju u Kanu.

Specijalna nagrada dodijeljena je filmu "Mrtvi i drugi" (Morts et les autres) Žoaoa Salavise i Rene Nader Mesore, o mladom brazilskom domorocu.

Nagrade u selekciji "Određen pogled" dodjeljuju se 24 časa prije uručenja Zlatne palme.

U okviru Kanskog festivala dodjeljuje se i nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.

izvor:rtcg