Kusturica: Holivud i Elvis krivi za rijaliti u kojem živimo

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica istakao je danas u okviru međunarodnog skupa “Beogradski kontrapunkt” u Jugoslovenskoj kinoteci da kultura propada zbog interesa transnacionalnlnih korporacija.

“Kada govorimo o globalizaciji, moramo da govorimo o dvije stvari. Jedna se odnosi na pozitivno udruživanje svijeta. Ja sam svirao i prikazivao svoje filmove u svim djelovima svijeta i globalni pristup artefaktima od male sredine pravi veliku, ako ona ima šta da kaže, ali zanimao me je politički izvor stvaranja mogućnosti za efikasnu globalizaciju”, rekao je Kusturica.

On smatra da je globalizacija najviše uspjela u izjednačavanju konformističkih ideja svijeta.

“Danas sigurno možemo, umjesto Robespjeru ili Njegošu, da podignemo spomenik frižideru ili fotelji za masažu, mercedesu, malom avionu i na svim kontinentima bi se složili da je to bolje od Robespjera, zato što svi to prepoznaju kao blisku temu”, primijetio je Kusturica.

On je pomenuo i tržni centar kao liberalno kulturno djelo koje je zahvatilo sve zemlje.

“Čitav grad se seli u šoping mol i tamo sahranjuje gradske simptome Stare Grčke i kulturu koju je hrišćanska civilizacija naslijedila od svog prethodnika. Ja očekujem da će u šoping molove uskoro ugrađivati sakralne objekte, spa centre i tu će se useliti gradske uprave i pošto će bioskope preuzeti Netfliks, možemo komotno da tvrdimo da će se u nekadašnjim bioskopskim salama održavati neredovna zasjedanja skupštine”, dodao je poznati reditelj.

On je konstatovao i da je posljedica Holivuda i Elvisa Prislija rijaliti šou koji mi danas živimo, koji banalizuje čitav narod i predstavlja poslednji udarac naše ništavnosti i gubitak samopoštovanja, što i jeste cilj.

izvor:cdm