Orkestar od starih šerpi i cijevi

U okviru projekta „Umjetnost reciklaže“, koji realizuje NVO TNT, nikšićkoj publici se predstavio bend ,,Trashbeatz“ iz Belgije, koji koristi instrumente napravljene od otpada. Riječ je o projektu koji finansira Pivara „Trebjesa“.

Sten Kris, član grupe ,,Trashbeatz“ kaže da su oni vjerovatno najviše ekološki bend na svijetu. -Koristimo instrumente od otpada koje isključivo sami pravimo. Želimo da pokažemo i dokažemo da se razni materijali mogu koristiti više puta. Zadovoljni smo našim nastupom u Nikšiću, prije svega jer su reakcije na našu muziku i poruku bile pozitivne – poručio je Kris.

 Članovi benda nastupaju u bijelim odijelima, sa zaštitnim maskama i naočarima za sunce, kako bi naglasili da prekomjerno neadekvatno tretiranje otpada može dovesti do različitih ekoloških posljedica. Kada je o instrumentima riječ čine ih razne šerpe, vodovodne plastične cijevi, radni stolovi, pa i djelovi od kolica za bebe… - Plastika je odlična za stvaranje melodija i metal služi prije svega kao udaraljke i bubnjevi. Prije nego naši prijatelji odu u parkove za reciklažu, pitaju nas da li mi možemo da upotrijebimo otpad koji su namijenili za bacanje.

Nakon toga testiramo zvuk, a od materijala koristimo prije svega onaj koji ima dobar zvuk i koji nema neprijatne mirise – pojasnio je Kris. Bend se okupio prije 15 godina, a svoje aktivnosti usmjerili su na podizanje svijesti prvenstveno kod djece. - Vjerujemo da ukoliko želite da utičete na poboljšanje budućnosti treba da počnete od djece.

Nastupamo i na festivalima gdje je velika upotreba materijala koji se kasnije reciklira, pa na taj način skrećemo pažnju publici da oni i tokom manifestacija koriste plastiku i slične materijale – kazao je Sten Kris. Grpa je nastupila u ,,Propaganda baru“, a prema riječima Bojana Tešića iz NVO TNT, pored koncerta planirane su i druge aktivnosti. - Prije koncerta organizovali smo pab kviz, zamišljen kao interaktivna zabavna igrica, preko kojeg su građani mogli da se edukuju o ekološkim problemima. Zatim smo napravili video sa 14 divljih deponija koji smo prezentovali na više punktova. Planiramo da u okviru projekta u Nikšiću organizujemo izložbu skulptura od drveta izvađenog iz korita rijeka, da bi kasnije instalirali mobilijar u dvorištu fakulteta u Nikšiću – rekao je Bojan Tešić iz NVO TNT, koja realizuje projekat „Umjetnost reciklaže“.

izvor:analitika