Mekdauel: Film "Paklena pomorandža" je fenomen

Britanski glumac Malkolm Mekdauel je ocijenio da je "Paklena pomorandža" reditelja Stenlija Kjubrika i poslije pola vijeka film o kome se priča i da je ostao fenomen.

"Ne mogu se sjetiti nekog drugog filma koji to ima: mladi ljudi ga pronalaze i usvajaju. Svaka generacija. To se prenosi. Nije li to zapanjujuće?", rekao je Mekdauel časopisu Varajeti tokom boravka na Toronto film festivalu.

 Upitan kao tumač glavne uloge u "Paklenoj pomorandži", zašto je po mnogima distopijski film snimljen 1971. godine bio i ostao savremen, Mekdauel je rekao da je "u početku to bio šok zbog nasilja".    

"Sada je bitan politički element, pravo na izbor i da Velika braća ostanu izvan vaših života", rekao je veteran britanskog glumišta.

 Mekdauel se prisjetio da je njegov prvi filmski reditelj Lindzi Anderson stigao iz pozorišta i volio je da raspravlja o likovima, što je bilo od pomoći kod sigurnosti glumaca.

 "Stenlija za to nije bila briga. Više su ga zanimali kamera, svjetla, zvukovi, sve tehnike snimanja. Bio je briljantan tehničar i njegovi filmovi to pokazuju", ocijenio je Mekdauel.

 Istakavši da se nada novim glumačkim izazovima, Mekdauel je podsjetio da je ove godine igrao serijske ubice, silovatelje i dede.

 "Ne igram samo uobičajene stvari. Radujem se što ću sljedeće godine raditi vestern, i to bi trebalo biti zabavno jer nikad nisam radio jedan, a potom mislim da ću raditi film o vampirima", najavio je Mekdouel.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković