Upoznajte devetogodišnju Lanu Žižić koja svira bubnjeve

Devetogodišnja Lana Žižić jedina je djevojčica u gradu pod Trebjesom koja svira bubnjeve, i to po riječima njenog profesora Miloša Mićunovića, radi veoma uspješno što potvrđuju i njeni rezultati u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“.

Muzički instrumenti posebni su sami po sebi, a dodatnu notu neobičnosti dodaju im oni koji ih sviraju. Bubnjevima tu posebnu notu daje devetogodišnja Lana kada uzme paličice i „udara“ po njima tražeči savršen ton i ritam. Kao jedina djevojčica koja u nikšićkoj Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ svira bubnjeve, Lana je zapažena na svakom nastupu. Njena posebnost nije samo u tome što je mala bubnjarka, nego i u talentu za sviranje. Kako se odlučila baš za bubnjeve lako objašnjava.

“Kao maloj tata mi je kupio igračku bubnjeve i ja sam stalno po tome lupala. Uzimala sam često i šerpe, slagala ih i pravila bubnjeve. Kada sam se upisala u pripremni razred muzičke škole pitali su nas koji instrument bi voljeli da sviramo. Ja sam upisala gitaru i bubnjeve, ali su mi više pažnju privlačili bubnjevi“, kaže Lana.

Skromna i po svemu posebna, Lana kaže da uživa da svira bubnjeve pa joj vježbanje uopšte nije teško.

“Volim da dolazim na časove i da vježbam“, kaže Lana.

To što je jedina djevojčica u društvu, školi, pa i u gradu koja svira bubnjeve, Lani ne smeta.

“Često mi drugarice kažu: „Pa što sviraš bubnjeve, zašto ne sviraš klavir kao mi?“, ali meni to nije važno. Bubnjevi su mi zabavniji i najljepši instrument u ovoj muzičkoj školi. Volim da sviram i uopšte mi ne smeta što nemam drugarice sa kojima mogu da podijelim sve to što me interesuje u bubnjevima“, kaže mala bubnjarka.

Pored sviranja bubnjeva Lana je odličan đak u osnovnoj školi, a postiže i sjajne rezultate u plesu. Kad poraste voljela bi da i dalje „udara ritam“.

“Kad porastem voljela bih da budem bubnjarka, da budem kao moj profesor i da prenosim znanje o sviranju bubnjeva djevojčicama i dječacima“, kaže Lana.

U Nikšiću bubnjeve svira i osamnaestogodišnja Ksenija

Iako je trenutno jedina djevojčica u gradu koja svira bubnjeve, Lana ima i deset godina stariju „drugaricu“ Kristinu Gredić koja je prije četiri godine završila smjer udaraljke u MŠ „Dara Čokorilo“. Mlada bubnjarka kaže da je bila u prvoj generaciji učenika koji su učili sviranje bubnjeva.

“Oduvijek sam slušala tu vrstu muzike i bubanj mi je uvijek privlačio najviše pažnje i to je bilo presudno. Svima je bilo neobično što sam se odlučila baš za bubnjeve. Pratili su me stereotipi, ali, na sreću, ja tome nijesam pridavala važnost. Nijesam shvatala zašto su ljudi pridavali važnost tome što sam djevojčica koja svira bubnjeve“, istakla je Gredić.

Početak je, kako kaže bubnjarka, bio veoma težak, međutim, uspješno savladani prvi koraci donijeli su lakoću i užitak. Iako je silno željela da nastavi da se usavršava u bubnjarstvu, Ksenija je nakon završene osnovne muzičke škole prekinula muzičko obrazovanje. Ipak od bubnjeva i sviranja nikada nije odustala.

“Prije četiri godine završila sam osnovnu muzičku školu, ali i danas sviram. Trudim se da učim i da budem što bolja. Sviram i u bendu, tako da sigurno od bubnjeva nikada neću odustati. Nemam planove sa bubnjevima, ali da sviram za svoju dušu nikada neću prestati“, istakla je Ksenija.

U Crnoj Gori, koliko je Ksenija upućena, nema bubnjarki osim nje i male Lane. Bubnjarke nijesu neobična pojava u svijetu.

Profesor udaraljki u MŠ „Dara Čokorilo“ Miloš Mićunović sviranje bubnjeva učio je i Kseniju, kao i sada Lanu.

“Studije sam završio u inostranstvu – Americi, Parizu i Londonu. 2010. godine počeo sam da radim u nikšićkoj muzičkoj školi kada je zvanično i otvoren prvi smjer udaraljki u muzičkim školama u Crnoj Gori. Iako je većina učenika postigla značajne razultate, posebno se izdvajaju učenice. Za osam godina imali smo smo tri učenice, među kojima su Ksenija i sada Lana“, kaže Mićunović.

I dok je kod nas prava rijetkost da pripadnice nježnijeg pola sviraju bubnjeve, u svijetu je to normalna pojava.

“Bubnjevi su u svijetu odavno isntrument kao i svaki drugi. Bubnjeve jednako sviraju i žene i muškarci. Postoji mnogo ženskog dijela populacije koji svira taj instrument. U bubnjarstvu su se istakla brojna ženska imena kao dobri, vanserijski svirači. Kod nas je još uvijek fascinatno kada djevojka svira bubnjeve i obično, ako to dobro radi, čuju se komentari da svira dobro „kao da je muško““, rekao je Mićunović.

Žena za bubnjevima nije toliko neobična pojava ni u regionu.

“U našem muzičkom obrazovanju bubanj je još uvijek relativno nov instrument, jer je počeo prije svega osam godina da se izučava. Bubanj se posmatrao kao neki andergraund instrument. Sada se ta situacija polako mijenja“, naglasio je Mićunović.

Interesovanje veliko

Profesor udaraljki kaže i da je iz godine u godinu sve veće interesovanje učenika koji žele da sviraju bubnjeve, a među njima sve je više i djevojčica.

“U Nikšiću je baš veliki broj zainteresovanih učenika. Trudimo se da izađemo u susret što većem broju, kako bi upisali odsjek i učili to što ih zanima. Polako se razbijaju stereotipi i barijere. Vjerujem da će se i kod nas uskoro ustaliti praksa koja je davno ustaljena u svijetu i regionu, da je instrument instrument i da se ne vodimo klasifikacijama da li je za dječaka ili djevojčicu“, kaže Mićunović.

Profesor kaže da su Lanini javni nastupi doprinijeli popularizaciji sviranja bubnjeva i među djevojčicama.

“Vidjeti djevojčicu kako svira, posebno kada to dobro radi kao Lana, pravi je podstrek. Zahvaljujući tome, interesovanje djevojčica raste. Očekujem da će taj broj još više rasti i da će neka od njih iskazati interesovanje da se kasnije profesionalno bavi bubnjarstvom“, istakao je Mićunović.

Lanu krasi i talenat

To što je djevojčica nije jedina Lanina prednost, talenat koji posjeduje dodatni je motiv da ne odustaje od bubnjeva.

“Lanin rad je fascinantan. Jako je talentovana i sve što smo radili uspjela je da savlada iz prve. Već smo, kada je ona u pitanju, promijenili praksu za javne nastupe, pa ih je Lana već imala više od drugih. Pobrala je sve simpatije publike, ali i zaposlenih u školi. Prezadovoljan sam i nadam se da će nastaviti tako. Ako bude iskazala afinitete da se bavi bubnjevima, pred njom je svijetla budućnost“, naglasio je Mićunović.

Stereotipe da su bubnjevi za dječake prva je u Crnoj Gori, po riječima Mićunovića, „razbila“ Ksenija koja je postigla sjajne rezultate i umnogome doprinijela popularizaciji udaraljki.

“Očekujem da Lana nastavi njenim putem i da doprinese popularizaciji udaračkih instrumenata kod ženskog dijela populacije“, zaključio je Mićunović.

izvor:cdm