Izbor "Rolling Stonea": "Black Sabbath" najbolja hevi metal pjesma svih vremena(video)

Čuveni magazin "Rolling Stone" objavio je listu 100 najboljih hevi metal pjesama svih vremena.

Na prvom mjestu liste našla se pjesma "Black Sabbath" istoimenog benda, koju je časopis nazvao "pravim metal originalom" i za koju je rekao da prenosi osjećanje koje bendovi jure od tada i koje još nisu stigli.

Ova lista popularnog muzičkog magazina obuhvatila je više od 50 godina pjesama iz ovog žanra i mnogih podžanrova, odnosno sve od vremena prvog albuma grupe "Black Sabbath" pa do danas.

Ovaj album, koji mnogi smatraju početkom metala, nastao je kao posljedica noćne more koju je imao basista benda Gizer Batler, koji je sa svojim tadašnjim bendom "Earth" odlučio da plaši slušaoce kao da gledaju horor film.

Naziv "Black Sabbath" donesen je kao omaž istoimenom filmu sa Borisom Karlofom, a nakon prepoznatljivog uvodnog rifa Tomija Ajomija, pjesmi su dodati i grom i zvuk crkvenog zvona.

Druga na spisku je čuvena numera "Master of Puppets" benda "Metallica". Ova pjesma je nastala 1986. godine, a to je ujedno i naziv prvog studijskog albuma grupe "Metallica", koji je prodat u više od pola miliona primjeraka i postao je njihov prvi platinasti album.

"'Master of Puppets' bavi se više-manje drogom i o tome kako se stvari okrenu: umjesto da sami kontrolišete ono što uzimate i radite, droga upravlja vama", izjavio je Džejms Hetfild, vokal i ritam gitara, u jednom intervjuu priznavši da je sve možda povezano s njegovim problemima s alkoholom.

Podsjetimo magazin “Rolling Stone” 2021. objavio je listu 500 najboljih pjesama svih vremena, među kojima je bilo samo šest metal pjesama.

Ovako izgleda top 10 liste:

  1. "Black Sabbath" - "Black Sabbath"
  2. "Master of Puppets" - "Metallica"
  3. "Ace of Spades" - "Motörhead"
  4. "Breaking the Law" - "Judas Priest"
  5. "War Pigs" - "Black Sabbath"
  6. "Crazy Train" - "Ozi Ozborn"
  7. "Iron Man" - "Black Sabbath"
  8. "Raining Blood" - "Slayer"
  9. "Holy Diver" - "Dio"
  10. "Run to the Hills" - "Iron Maiden"

 Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković