Znate li da se Morgan Freeman bavi pčelarstvom? Razlog za to bi vas mogao iznenaditi

Glumac Morgan Freeman već dugi niz godina bavi se pčelarstvom, a svoj posjed od 124 hektara u Mississippiju pretvorio je u utočište za pčele kako bi ih spasio.

Slavni glumac je nakon upozorenja naučnika da je došlo do zastrašujućeg gubitka pčelinjih kolonija, odlučio uvesti 26 košnica za pčele iz Arkansasa na svoj posjed i zasaditi biljke koje su pogodne za pčele poput lavande, djeteline i magnolije. Inače, ovaj dobitnik Oscara prvi je put govorio o svom pčelarskom hobiju 2014. godine u emisiji “The Tonight Show Starring Jimmy Fallon”.

"Otkrio sam da ne moram nositi zaštitno odijelo ili bilo što drugo da bih hranio pčele. Nikada me nisu ubole i nikada me neće ubosti", rekao je Freeman 2014. godine.

Freemanov hobi dolazi u trenutku kada je sve manje pčela širom svijeta. Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD-a je poništilo pravilo o zabrani pesticida koji su ugrožavali pčele i leptire.

Podsjećamo, u januaru ove godine Sjedinjene Američke Države su prva država koja je odobrila vakcinu za zaštitu pčela od američke gnilobe - bakterije koja slabi koloniju pčela napadom na njihove larve.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković