Ovo su najbogatiji Britanci, a ne rade bukvalno ništa

Na pitanje ko je najbogatiji pripadnik aristokratije u Velikoj Britaniji većina bi vjerovatno rekla, kraljica Elizabeta.

Ali, nedavno objavljena lista najbogatijih ljudi u toj zemlji pokazuje da britanska kraljica nije čak ni među prvih deset.

Časopis Sunday Times procijenio je njeno bogatstvo na relativno “skromnih” 370 miliona funti i smjestio kraljicu tek na 17. mjesto najbogatijih aristokrata.

Na prvom mjestu je 27-godišnji Hju Grosvenor, vojvoda od Vestministera, ujedno i najmlađi na listi, čije se porodično bogatstvo procjenjuje na vrtoglavih 10 milijardi funti.

Slijedi porodica grofa Kadogana s bogatstvom od 6,7 milijarde funti, pa porodica barona Hauarda de Valdena, koja može da se pohvali sa 4,1 milijarde funti.

Na četvrtom mjestu je lejdi Šarlot Velesli, vlasnica 3,2 milijarde funti, na petom viskont Portman s porodičnim bogatstvom od dvije milijarde.

Mnogi bi vjerovatno očekivali da će porodica Rotšild, čije ime je sinonim za bogatstvo, biti bar među prvih deset, ali lord Rotšild se s bogatstvom od 755 miliona funti smjestio tek na 11. mjesto.

Na listi najbogatijih ispred kraljice Elizabete, najdugovječnije britanske vladarke, takođe su i grof od Ajvaha i porodica Ginis, ćerka Roberta Vorena Milera princeza Meri-Šantal, viskont Rotermer, vojvoda od Devonšira, vojvoda od Bedforda, vojvoda od Saterlenda, vojvoda od Nortumberlenda…

Izvještaj o kraljičinim troškovima pokazuje da je britanske porezne obveznike koštala 47,4 miliona funti, što je 13 odsto više nego prethodne godine.

izvor:cdm