Teri Gilijam: Sad sam Loreta, crna lezbejka

Američki reditelj i bivši montipajtonovac Teri Gilijam ogorčen je zbog izjave rukovodioca BBC-a zaduženog za komediju, da serije poput “Letećeg cirkusa Montija Pajtona” ne odslikavaju raznolikosti u modernom društvu.

Šef BBC-ijeve komisije za komedije Šejn Alen izjavio je na nedavnoj konferenciji za novinare, govoreći o kultnom “Letećem cirkusu Montija Pajtona”, da u današnjem svijetu ne možete okupiti tim od šest bijelih momaka sa “Oksbridža” (Oksforda i Kembridža).

“Treba vam široka lepeza ljudi koja će da odslikava moderni svijet”, naveo je on.

Montipajtonovci na tu izjavu nisu ostali ravnodišni. Reditelj Teri Gilijam oštro je kritikovao Alena tokom svog boravka na Filmskom festivalu u Karlovim Varima, prenosi NME.

“Rasplakala me je ideja da šest bijelih momaka sa ‘Oksbridža’ više ne može da pravi humorističku seriju. Sad nam treba jedan ovakav, jedan onakav kako bi svi bili predstavljeni… To je s**nje. Ne želim više da budem bijeli muškarac. Ne želim više da budem kriv za sve što je loše na ovom svijetu. Saopštavam vam da sam odsad crna lezbejka… Moje ime je Loreta i ja sam CLT – crna lezbejka u tranziciji”, oštro je govorio Gilijam.

Dodao je da ga je Alenova izjava veoma naljutila, kao i ostale montijapajtonovce, te da se tim komičara ne može formirati poput “boj benda”.

Prethodno se na društvenim mrežama oglasio i njegov kolega iz “Montija Pajtona”, komičar Džon Kliz, koji je ocijenio da je Alenova izjava nefer.

“Bili smo vrlo raznoliki ZA SVOJE VRIJEME… Imali smo trojicu gimnazijalaca, jednog pedera, i Gilijama koji je, iako nije bio crn, bio Jenki. I nismo imali NIJEDNOG robovlasnika”, napisao je Kliz u svom stilu.

Izvor:Cdm