Najluđi zahtjevi koje su reditelji morali da ispune zvijezdama

Glumci su često prave dive i kruže glasine o njihovim nerijetko suludim zahtjevima na snimanjimai. Da bi zvijezdu zadržali na projektu, filmski radnici su bili spremni, a i dalje su, da izađu u susret i ispune sve njihove ludosti.

Majk Majers u “Šreku”

Kad su Majku Majersu pokazali radnu verziju “Šreka”, glumac je zaključio da bi trebao promijeniti naglasak glavnog lika. Moderni animirani filmovi snimaju se jako dugo, a scene se često rade tek nakon što je glumac snimio tonove kako bi se sve savršeno poklapalo.

Pa iako je Majers već snimio sve svoje dijaloge, uspio je uvjeriti reditelje i cijelu produkcijsku ekipu kako bi Šrek zvučao bolje sa škotskim naglaskom. Odobrili su mu ponavljanje snimanja što je Dreamworks na kraju koštalo dodatnih pet miliona dolara.

Džoni Dep u “Piratima sa Kariba”

Oduvijek znamo da je Dep čudak, ali ovo je ipak previše. Kao velika zvijezda, glumac je odlučio da neće učiti svoj tekst jer mu je to prenaporno.

Umjesto toga uspio je izvede da ima ‘bubicu’ u uhu i da mu sve njegove dijelove čitaju dok se snimaju scene. Studio je tako morao da zaposli dodatnu osobu koja će se baviti samo time, da Dep ne bi morao pamtiti dijaloge.

Semjuel El Džekson u “Ratovima zvijezda: Napad klonova”

Obožavaocima je jasno da zli momci imaju crvene svjetlosne mačeve, a dobri zelene ili plave. Sve do “Napada klonova”, kad je Semjuel mirno ušetao sa svojim ljubičastim mačem.

Razlog? Glumac se htio ‘istaći’ u scenama borbe i uvjerio je reditelja Džrordža Lukasa da mu napravi jedinstveni svjetlosni mač. Svaka čast.

Džek Nikolson u “Pokojnima”

Legendarni glumac jako je htio da radi sa Martinom Skorcezeom, ali uloga u “Pokojnima” bila mu je dosadnjikava. Skorsese je takođe jako htio Nikolsona pa je popustio svim njegovim zahtjevima. Među njima je bila izmjena scenarija kako bi njegov lik bio zloćkastiji, ubacivanje scene u kojoj šmrče kokain sa zadnjice prostitutke, ali i jedan dosta bizaran.

Kao veliki fan košarkaškog kluba LA Lakers, Nikolson je na setu zabranio bilo kakva obilježja i navijačke rekvizite kluba Boston Celtics – a film se snimao i radnja se odvija u Bostonu.

Danijel Dej Luis u “Mojem lijevom stopalu”

Poznat po specifičnim metodama uživljavanja u lik i teškom karakteru, Luis na snimanjima je uvijek najveći čudak. Tako je bilo i kad je glumio muškarca koji je praktično nepokretan jer boluje od cerebralne paralize u filmu “Moje lijevo stopalo”.

Luis je po cio dan bio “u liku” i nije izlazio iz invalidskih kolica pa su ga članovi ekipe morali voziti po setu. Takođe su ga morali hraniti jer njegov lik to nije mogao da to radi sam. Hranili su ga u pauzama jer za glumca pauze u uživljavanju nije bilo. Svi su to trpjeli jer nisu htjeli uništiti njegovu genijalnu izvedbu za koju je kasnije dobio i Oskara.

Vesli Snajps u “Blade: Trojstvo”

S obzirom na to da bez njega nisu mogli napraviti film, Snajps je odlučio iskoristiti situaciju. Navodno je po cio dan bio u svojoj prikolici na setu i pušio travu, a izlazio bi samo kad bi trebalo snimati kadrove izbliza.

U nekom se trenutku posvađao s rediteljem pa je do kraja snimanja s njim komunicirao samo preko post-ita.

Izvor:Cdm