TV kuća koja nam je donijela sapunice optužena za prostituisanje glumaca

Djetinjstvo ljudi koji su odrastali u devedesetima i ranim dvijehiljaditim godinama snažno je obilježeno meksičkim sapunicama. Gledali smo ih svaki dan – od Opasnih veza, Marisol, Esmeralde, Zlonice, Rosalinde… I svaka je počinjala logom televizijske kuće i muškim glasom koji je govorio: “Televisa presenta”.

Televisa je najveća televizijska kompanija u Latinskoj Americi osnovana u Meksiku. Od početka je u vlasništvu jedne od najbogatijih orodica te zemlje, Azcárraga. Emitovanje je počelo 1955. godine, a ime Televisa počelo se koristiti 1972.

Televisa, inače skraćenica od “Televisión Via Satélite”, nije samo kuća koja proizvodi telenovele. Radi se o najvećoj medijskoj kompaniji u Latinskoj Americi i na španskom govornom području koja ima informativne, sportske i zabavne kanale, a preko saradnje s Univisionom njihov program prikazuje se u SAD-u. Takođe, imaju sopise, radio stanice, portale, utriju, kazina, inesticione firme…

Vrijednost kompanije je veća od pet milijardi dolara.

No, razlog zašto su turske sapunice preuzele naš televizijski prostor nije samo to što smo se zasitili meksičkih. Televisa ih proizvodi mogo manje danas nego devedesetih, a jedan dio uzroka su brojni skandali koji su ih pogodili.

Prošle godine na čelo kompanije prvi put je došao neko ko nije dio porodiceAzcárraga, nakon što je dotadašnji direktor Emilio Azcárraga Jean dao ostavku zbog loših rezultata.

Današnji čelnici su Alfonso de Angoitia i Bernardo Gómez, koji su počeli s promjenama i nadaju se oporavku kompanije.

Često je kompanija bila prozivana zbog izrazito pristranog izvještavanja na svojim kanalima.

Uspjeh Televise usko je povezan s državom, odnosno uslovljen bliskim odnosom porodice Azcárraga i državnog vrha.

Osnivač kompanije, Emilio Azcárraga Milmo, svojevremeno je izjavio da je on “vojnik Institucionalne Revolucijske stranke”, inače decenijama vladajuće stranke u Meksiku koja je držala vlast neprekidno od 1929. do 2000. godine.

Primjera radi, jedan od skandala povezan s time, ali koji nikad nije dokazan, tiče se fudbala i prava na prenos utakmica meksičke reprezentacije. Ta je prava oduvijek imala Televisa, ali ih 1991. godine nova upravafudbalskog saveza odlučilo dati konkurentskoj Imevision kompaniji. Ubrzo su čelnici saveza bili optuženi za korupciju i smijenjeni, a iako se sumnjalo da je prste u svemu imao tadašnji meksički predsjednik Carlos Salinas de Gortari kako bi osvetio Televisu, to nikad nije dokazano.

Televisa je bila jedna od kompanija koje su učestvovale u velikom korupcijskom krugu medija iz Sjeverne i Južne Amerike i Fife. Kompanije su decenijama potpisivale lažne ugovore, reketarile i prale novac kroz sponzorstva i prava na prikazivanje utakmica.

Televisa je takođe pretrpjela veliku štetu zbog prošlogodišnjih lažnih vijesti nakon velikog zemljotresa u Meksiko sitiju u junu. Televisa je, naime, usred krize izmislila kako je djevojčica Frida Sofia zarobljena u ruševinama škole, da bi se uskoro otkrilo kako ona ni ne postoji.

No, možda najveći odjek u meksičkim, ali i svjetskim medijima imala je priča o krugu prostitucije unutar Televise.

U Netflixovom dokumentarcu o karijeri i životu glumice u sapunicama Kate del Kastljo ona je spomenula “katalog glumica” koji su producenti dijelili mogućim poslovnim partnerima i sponzorima, a oni su birali s kime će od njih na večeru – ili nešto više.

Dokumentarac je izašao u vrijeme kad je u SAD-u počeo Me Too pokret i izazvao je neviđene reakcije.

Sve se, ispričala je del Castillo, događalo devedesetih, a postojanje kataloga glumica i prostitucijskog prstena u televizijskoj produkciji potvrdile su glumice Dulse María i Niurka Markos.

“Ja sam u ovom poslu otkad imam pet godina. Srećom, moja je majka bila uz mene sve dok nisam navršila 18 godina. Takve se stvari, nažalost, događaju, i ne samo u našoj industriji. Važno je krenuti putem dostojanstva i ne dopustiti da ti se to dogodi”, rekla je Dulce María.

Glumica i pjevačica Niurka Marcos potvrdila je da Televisa ima katalog glumica, kao i da to nije jedina kompanija koja to praktikuje.

“Zašto se pravimo glupi? Takvi katalozi su svuda, na svim kanalima”, rekla je Markos.

Del Kastiljo kasnije je izjavila kako “nije baš mislila na prostituciju”, Dulse María rekla je da “nije ništa potvrdila” nakon što su je u javnosti podsjetili da joj otac godinama na Televisi, a Niurka Marcos drži se svog svjedočanstva.

“Nikad nisam pričala o katalozima već o večerama s publicistima na koje smo bile pozvane. Kad sam saznala o čemu se tu radi – da moram samo da sjedim i da ih zabavljam, odbila sam takve večere. Rekla sam im da radim kao glumica i da mogu doći na večeru jedino ako sa mnom dođe moj dečko. Nisu pristali na to”, pokušala je objasniti del Kastiljo, no javnost nije bila uvjerena.

Pitanje Televise i uopšteno meksičkih medija bilo je u fokusu nedavnih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio socijalista Andrés Manuel López Obrador. Slobodni mediji u njegovom su programu, ali pitanje je kako će se prema njemu odnositi tradicionalno desno orijentisana Televisa – i hoće li uspjeti preživjeti eru Netflixa i drugih servisa za gledanje sadržaja bez pomoći države.

Izvor:Cdm